26.03.2012. - 01.04.2012.

NAJPRODAVANIJI SF/HOROR/FENTEZI NASLOVI - FEBRUAR 2012.
01. "Beskrajna priča" - Mihael Ende
02. "Kosingas: Smrtovanje" - Aleksandar Tešić
03. "Ja sam legenda" - Ričard Metison
04. "Liga izuzetnih džentlmena" - Alan Mur
05. Emitor 472
06. Emitor 452
07. "Čarobnjak Zemljomorja" - Urusla Legvin
08. "Druga Zadužbina" - Isak Asimov
09. "Boja magije i Svetlost čudesnog" - Teri Pračet
10. Terra 11
01. Znak sagite 19
02. Monolit 8
03. "Stvorenja svetlosti i tame" - Rodžer Zelazni
04. "Okvir i retrospektiva" - Norman Spinrad
05. "30. februar" - Jelena Đurović
06. Znak sagite 18
07. "Vavilon 17" - Semjuel R. Dilejni
08. Antologija savremena francuske fantastike
09. "Ostrvo mrtvih" - Rodžer Zelazni
10. Monolit 7

01.04.2012. 661. PISB večeras na 202

Večeras će na Beogradu 202, od 20.00 do 22.00, biti emitovano 661. izdanje emisije "Pogled iz svemirskog broda".

Na sajtu Pogleda iz svemirskog broda smo još 2008. godine najavljivali izlazak "Verigaša" Zorana Stefanovića. Malo smo, tada, preuranili - ali knjiga se sada pojavila, pa ćemo čuti i autora koji će je najaviti. Za izveštaj sa Istrakona, jedne od konvencija u regionu na kojoj već godinama unazad Srbija uvek ima makar jednog predstavnika a koji je održan prošle nedelje, zadužena je Tamara Lujak. Audio-materijal pokriva tribinu LK na kojoj je predstavljen Emitor 481, ali i proglašen dobitnik nagrade "Ljubomir Damnjanović" - više ćete čuti od Žarka Milićevića i Miloša Cvetkovića.

661. PISB večeras započinjemo uobičajenim "SF vremeplovom", a ostale sadržaje otkrivamo u samoj emisiji.


01.04.2012. "Crna Zorica" na trećem mestu

"Crna Zorica" je, očekivano, zabeležila solidan start i treće mesto u svojoj prvoj nedelji boravka u srpskim bioskopima. Drugi debitant "Ronal Varvarin" je deseti i njemu se smeši slična sudbina kao i "Loraksu" - on je debitovao nedelju dana ranije i odmah potom ispao sa liste deset najgledanijih iako je bio čak na petom mestu. Sada je peti treći debitant "Ogledalce, ogledalce", ali se čini da je on sigurniji u borbi za opstanak. Gotovo izvesna ispadanja sa liste treba očekivati pre svega jer sledeće nedelje stižu izveštaji o debiju tri filma - "Igre gladi", "Borbi Titana 3D" i "Lokalnog vampira". Prema podacima Filmskog centra Srbije, od 22. do. 28. marta 2012. godine, među prvih deset po gledanosti, bila su četiri ostvarenja sa elementima naučne fantastike, fantastike ili horora.

 
naslov
nedelja.
zarada
uk.zarada
uk.poseta
03 Crna Zorica 1 1.310.710 1.467.860 4.734
05 Ogledalce, ogledalce 1 540.192 706.252 2.183
07 Džon Karter 3 477.260 2.885.790 7.203
10 Ronal Varvarin 3D 1 365.860 365.860 1.002

01.04.2012. "Zmaj i ždral" do kraja aprila

Aleksandar Tešić, autor "Kosingasa", pripremio je novi roman - "Zmaj i ždral" kojeg će ove godine objaviti Portalibris. Knjiga se najavljuje do kraja aprila, što znači da bi je u svakom slučaju trebalo da dočekamo do leta. Nestrpljivi mogu da pročitaju prvo poglavlje sa sledeće adrese!

ENGLEZI ODBILI "KOSINGASA", PRVA KNJIGA U POLJSKOJ U JUNU
Autor "Kosingasa" je fanovima, na FB strani, otkio da je "Kosingas" nuđen brojnim engleskim izdavačima ali da oni ne žele da ga štampaju, iako im je bio interesantan. Doduše, bilo je mogućnosti da bude objavljen na tom tržištu, ali uz izmenu svih imena, što je Tešić odbio. Prva knjiga iz ove trilogije će, inače, u junu biti objavljena u Poljskoj.

31.03.2012. Program Društva ljubitelja fantastike LK za april 2012. godine

Tribinski program Društva ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić" održava se svakog ponedeljka od 19.00 u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda (na I spratu).

02.04. Džon Karter: Čovek koji je pao na Mars

Po prvi put u Beogradu! Prezentacija porekla Džona Kartera i pregled radne biografije Edgara Rajsa Barouza!

Ako niste znali (a mnogi ovoga nisu svesni) romani o Džonu Karteru i Barsumu (Marsu) su nastajali paraleleno sa romanima o Tarzanu, od 1912. pa do smrti autora (1950) i predstavljaju bitan, vredan i nezaobilazan deo istorije avanturističkog SFa. Knjige i stripovi ovog serijala celu stotinu godina inspirišu modernu romantičnu fantastiku, sci-fi i sve ono što volimo u Avataru, Zvezdanim ratovima, Supermenu, Flašu Gordonu i mnogim drugim pojavama u modernoj kulturi koje uzimamo zdravo za gotovo!

Vodi: Bojan M. Đukić, ostrašćeni poznavalac i vatreni ljubitelj

09.04. Žan Žiro-Moebius (1938-2012)

Skup posvećen nedavno preminulom velikanu stripa i ilustracije, čija su dela ostavila dubok otisak u sveukupnoj SF umetnosti, a vizije preoblikovale i usmerile crtačke karijere mnogih.

Vodi: Vladimir Vesović

16.04. Rat dolazi

Krenula je druga sezona Igre prestola, peta knjiga (dvoknjižje?) od nedavno pred nama. Pred nama je i dalje mnogo pitanja a malo odgovora…

Vodi: Ivan Jovanović Nightflier

23.04. Ogledalo za vampira

Predstavljamo novi roman Adrijana Sarajlije, „Ogledalo za vampira“:

Quote
Mali, nesrećni Eduardo, malen zbog svoje nesreće a nesrećan zbog svoje malenkosti, uprkos nedaćama i hendikepu, na nejakim krilima svog sna, doživljava avanture dostojne Đakoma Kazanove, Markiza de Sada i Karlosa Kastanede. Nezadovoljan životom mediokriteta, nastavnik istorije opsednut otkrivanjem mračnih tajni istorijskih događaja, uveren u postojanje vampira, zombija i drugih zloslutnih bića i sila koje upravljaju njima, prepušta se svojoj strasti i odlazi iz „kuće s ogledalima“, koja njegovu ne baš sasvim arijevsku majku čuvaju od uroka prolaznosti i starenja.

30.04. EUROCON 2012 - KONTAKT

Izveštaj, utisci i najave sa evropske konvencije ljubitelja naučne fantastike 26-29. aprila u Zagrebu. Glavni gosti konvencije: Tim Pauers, Čarls Stros, Dimitrij Gluhovski, Darko Macan.


31.03.2012. Drakulaura zamenila Barbi

Lutke "Monster haj" ( Škola za čudovišta) oko kojih se diže prašina gde god da se pojave, lagano osvajaju i tržište Srbije, piše Politika. U radnjama u Americi se i dan-danas teško pronalaze jer se rasprodaju čim ih trgovci raspakuju. Isto tvrde i u beogradskim radnjama. "Majke se zgražavaju, devojčice ih vole", rekli su nam u jednoj prodavnici dečjih igračaka gde tvrde da bi mogli da prodaju sve što dobiju, ali da je od početka godine uvezen samo jedan kontingent.

Šta je sa njima neobično i šta je to što zabrinjava roditelje? Čime se to igraju današnja deca, i šta im to industrija gladna profita nameće? Istraživali smo kako na ovaj fenomen gledaju psiholozi i gde je u 21. veku granica između stvarnog i magijskog i da li su upravo igračke koje kreira zapad odraz njegovog trenutnog stanja duha.

"Monster haj" ( lutke pomalo prevelikih glava i čudne boje "kože" od plave, zelene do ružičaste) američka su modna linija lutaka koje su puštene u prodaju jula 2010. godine. Zaštitni znak im je stilizovana glava kostura sa pink roze mašnom.

Likovi su inspirisani filmovima o čudovištima i horor fantastikom, a izmislio ih je Matel, isti proizvođač koji je lansirao Barbiku, navodi Vikipedija. Nekada osporavana Barbi sasvim sigurno, sudeći po sve većem broju fanova "čudovišta", gubi trku za 21. vek.

I imena lutaka kao Drakulaura ili Frenki Stejn sve govore. Likovi (uglavnom ženski) prikazani su kao potomci grofa Drakule, Frankenštajna, Vukodlaka, Fantoma iz opere, Zombija, morskog čudovišta… Neke od njih imaju peraja, izražene očnjake, telo od krzna, zašiljene uši ili druge atribute čudovišta čije su naslednice. Tako Drakulaura (jedna od najpoznatijih „Monster haj” lutaka) ima očnjake i ružičastu kožu, ali, kako se navodi u objašnjenju, „iako je vampir ona je vegan i ne pije krv”.

Među lutkama, koje su postale pravi globalni fenomen, postoje prijateljske ili neprijateljske veze. Prikazuju se kao uglavnom fine, dobre ponekad i zavidne tinejdžerke sa „svim problemima koji prate ovaj period odrastanja”, idu u školu, sve do jedne nose visoke platforme i agresivnu odeću, vole sport i modu i savetuju devojčice na razne teme. Kako ovakve igračke mogu uticati na razvoj dece, pitali smo Aleksandru Janković, psihologa. Ona ističe da je još Frojd rekao da su dva najača nagona koja nas pokreću Eros i Tanatos. I pošto je eros iskorišćen do maksimuma, prelazi se na eksploataciju nagona smrti u marketinške svrhe. Kako kaže, deci se plasiraju serije Vampirski dnevnici, igrice sa vampirima, najrazličitije modifikacije teme smrti. Igra je, nastavlja, izuzetno važna u razvoju dece i zato je važno čime se deca igraju.

Rasplašivanje dece

–Često se kaže da ovakve igračke imaju ulogu rasplašivanja dece, jer se zaista u razvojnom periodu deteta pojavljuju strahovi od usisavanja, komadanja i svih tih sadržaja koji im se danas nude, a kojima na ovaj način navodno ovladavaju – ističe Jankovićeva. Prema njenom mišljenju takvi stavovi su neprihvatljivi.

– Ako je Barbika negde bila simbol američkog sna, sva u roze sa lepom kućom, sve je sada simbol američkog stanja duha. Prvo napravite strašne sadržaje, a onda ga nadvladavate kroz agresiju. Nažalost ovo je vreme kada se misli kako će se uspeti na tržištu, a manje o ljudima i posledicama – ističe naša sagovornica dodajući da danas kada su sve učestaliji agresivni ispadi i vršnjačko nasilje treba biti obazriv sa svim sadržajima koji se najmlađima nude.

– Uvek je pitanje gde prestaje igra. Lično ne bih volela da se moje dete ili bilo ko iz mog okruženja igra ovakvim igračkama, zato što mislim da ovakvi sadržaji nisu dobri, tim pre što deca danas inače žive u virtuelnoj stvarnosti – zaključuje Aleksandra Janković.

Ono što roditelji u komentarima na forumima zameraju proizvođaču je potenciranje na „buđenju ženstvenosti i seksualnosti u osetljivim godinama”, rivalitetu koji postoji među ženskim likovima (uglavnom oko dečaka) i navode decu da se oblače i razmišljaju „na taj čudovišni način”, kroz nametanje provoda i modnih dešavanja. Mnogi ukazuju na morbidnost likova, tim pre što su lutke namenjene već za uzrast dece od šest godina, period odrastanja u kome većina njih teško razlučuje granicu između mašte i stvarnosti.

Barbika postala stvarnost

Dragana Koruga, iz Centra za interaktivnu pedagogiju, smatra da ne treba skandalizovati ovakve stvari.

– Nisam videla kako lutke izgledaju, treba posmatrati kako deca na njih reaguju. Ako su napravljene tako da rasplašuju decu mogu imati svoje pozitivne strane. Mnoga deca se danas vaspitavaju zaplašivanjem takvim čudovištima. Poješće te mrak, veštica, Babaroga… Ako je ovo način da oni to prevaziđu kroz igru, da se strah pretvori u igračku sa kojom mogu da se igraju i rade šta hoće onda ona ima neku svoju vrednosnu kategoriju – objašnjava Koruga. Sa druge strane ako posluže morbidizaciji detinjstva, što nikako nije dobro, onda će imati jako negativnu stranu.

– Ne verujem da je proizvođač takvog renomea bilo šta dao u prodaju a da nije ispitao tržište. Što ne znači da je to opravdanje. Kao što vidite i Barbika je bila preteča nečega što danas gledamo svaki dan, sve bi bilo u redu da ona nije postala stvarnost. To mešanje stvarnosti i magije u dečjem životu je opasna stvar – ističe Dragana Koruga. Magija je, kaže, za njih moguća, a tome je doprineo crtani film, strip, razni mediji i igrice u kojima je sve moguće.

– Ne možemo zatvoriti tržište i biti potpuno isključivi. Treba apelovati na roditelje da pronađu meru u svemu, jer sve u vaspitavanju dece može da ima dobru i lošu stranu – kaže sagovornica „Potrošač”.

Puritanci i oni drugi

U nekoliko navrata, prema pregledu američke štampe, oglašavali su se i predstavnici proizvođača. Odgovarajući na komentare medija i revoltiranih roditelja Tima Kiplin, generalni direktor „Matela”, rekao je da postoji univerzalna istina iza „Monster haj” lutki: „Ko se nije oseća kao nakaza u srednjoj školi”.

Nemali broj roditelja odobrava novu liniju igračaka, nazivajući suprotni tabor puritancima, poručujući im da ne vaspitava „Matel” njihovu decu, već oni sami. I pojedini američki sajtovi za roditelje pred poslednje novogodišnje praznike uvrstili su „Monster haj” u top deset poklona za devojčice uzrasta osnovne škole, a na internetu se već može videti bezbroj fotografija dece i tinejdžera obučenih u stilu „čudovišta”, grupe fanova otvaraju svoje portale, druže se međusobno. Pomama za ovom pričom dobija neslućene razmere, a roditelji pitaju dokle će sve to dovesti generaciju koja odrasta uz takve igračke.

Lutke „Monster haj” naravno prati čitava industrija. Na tržištu se mogu naći plišane igračke, serijal knjiga, minđuše, video-igrice, privesci i razna oprema za igru sa motivima kostura. Devojčicama se nude i kutije za nakit u obliku mrtvačkog sanduka, ali i kostimi za maskenbal u stilu omiljenih lutaka. Uz svaku igračku (osnovna verzija u Americi je oko 20 dolara, u Srbiji oko 2.500 dinara) dobija se i dodatna oprema, dnevnik za vođenje beležaka, ljubimac (štene, mačka, sova, slepi miš, zmija, pacov..).


30.03.2012. Rimejk "Psiha" predstavljao Srbiju na Jameson Empire Awards festivalu

Poznati filmski festival Jameson Empire Awards 2012 svečano je otvoren 25. marta u Londonu, a ove godine po prvi put i Srbija je bila deo ove popularne filmske priče.

Kompanija Pernod Ricard prošle godine pokrenula je u Srbiji filmsko takmičenje J Factory - Film za 60 sekundi, kao deo Jameson Empire Awards festivala. Ovo jedinstveno takmičenje svojim učesnicima pružilo je šansu da budu režiseri jednominutnog filma i postanu deo prestižnog filmskog festivala Jameson Empire Awards u Londonu! Učesnici su imali zadatak da snime rimejk kultnog filma po želji u trajanju od 60 sekundi, a pobednički film izabrao je stručni žiri - Nebojša Glogovac, Nataša Ninković, Bojana Ordinačev, Vuk Kostić i Viktor Savić.

Pobednik ovogodišnjeg J Factory - Film za 60 sekundi filmskog takmičenja je Marko Kovač, koji je predstvljao Srbiju na Jameson Empire Awords festivalu u kategoriji Done in 60 seconds sa filmom Psiho, koji je ušao u polufilane 29 najboljih rimejk filmova od ukupno 540 takmičarskih filmova iz celog sveta, a Indira Suleimenova, iz Bugarske osvojila je prvao mesto za film Black Swan.

 

30.03.2012. "Perunov hroničar" ide na lekturu

Na Fejsbuk strani "Vukovi sudbine Miloš Petković" objavljena je informacija da je novi roman ovog niškog autora - "Perunov Hroničar" i zvanično gotov.

Kako se najavljuje roman za desetak dana ide na lekturu.

Za sada nema dodatnih informacija kada bi novo delo moglo da bude odštampano i poslato u knjižare. Svakako ga treba očekivati do novog sajma knjiga.

Miloš Petković je autor trilogije "Vukovi sudbine" - čiji je prvi deo doživeo tri izdanja, a kompletna trilogija je dostupna od prošlog Sajma knjiga u Beogradu.

Publici je ponuđen i jedan odlomak iz romana, kojeg ovde prenosimo:


ODLOMAK IZ ROMANA

Čekali su dobrih tri pehara vina kada se prvi patuljak pojavio na vratima. Gromko kašljanje najavilo ga je umesto fanfara ili rike posrebrenih rogova. Na tvrdom, lakiranom kožnom oklopu ležala je verižna košulja sa mrkim motivom medveđe šape na grudima. Imao je crne rukavice od krtičije kože i plašt od kudrave risovine. O širokom opasaču posutom srebrnim nitnama visio je runski čekić, među gilzvitima znan kao bestijan, komad oružja koji su po pravilu nosili pripadnici klana Medveđih šapa, jahača pećinskih medveda. Matori gilzvit je hramao, vukući desnu čizmu po kamenom podu lagano se približavao sada polupraznoj trpezi. Oči boje opsidijana sjajile su nekim čudnim sjajem pod okriljem razigranih baklji, jer behu uprte pravo u Zvezdana. Divljanin je u pridošlom kapetanu video ratnika grubog lica i riđe, kovrdžave kose koja je padala na široka ramena. Pletenice su je smirivale tek toliko da ne nalikuje krvavoj slami.

„O! Evo stiže nam Barba Plamenbradi, najveći od klana Medveđih šapa. Dobro nam došao brate. Smeo sam da se kladim u svo zlato kraljevske riznice da ćeš nam prvi doći, tako mi krune.“

Barba se sasvim blago naklonio kralju i ostalima, te sede sa Midijanove leve strane. Zvezdanu se učinilo da je neprirodno visok za jednog gilzvita, i izuzetno krupan. Vili je jedino mogao da mu parira svojom težinom. Tek što je vođa Medveđih šapa seo, dvojica glavešina se pojaviše na vratima. Nisu nosili oklope već krznom obrubljene mantije od grubog, patuljačkog sukna koje su milovale hladni kamen. Jednog su već videli u prestonoj dvorani, gilzvita bele brade, gustih, debelih obrva i azurnoplavih, pitomih očiju. Pomagao se štapom zbog duboke starosti, pokreti mu behu drhtavi i tinjavi poput bledog plamička koji će uvenuti svakog časa. Njegova mantija, boje tek prolivene krvi, beše izvezena zlatnom i srebrnom srmom. „Otac Kapel XVI“, prošaptao je Secikesa Vili, „vrhovni sveštenik Dece Kodarove.“

Pored gilzvitskog bogumila, nešto vedrijeg držanja, koračao je patuljak koji beše slep na levo oko, crni povez kakav nose pirati juga prekrivao je duplju slepila. Pepeljastosiva brada padala je do ispod pojasa, dok se ćelava glava presijavala pod svetlošću buktinja. Njegova mlečnobela mantija imala je plavičaste motive patuljačkih runa, nalik na vene kroz koje teče rojalna krv.

Midijan im predstavi glavešine, pre nego što im se pridružiše za stolom. Prvi jeste bio otac Kapel, a drugi beše vođa klana Drevnih, Jednooki Mitras su ga zvali.

Za njima je stigao Grgur od Halebarde, ratnik čije lice beše posuto nebrojanim ožiljcima, baš kao što posrebreni oklop beše zveckavom krljušću. Imao je snažne, nesrazmerne ruke, kratke, stamene noge i čelični pogled. Umesto plašta, leđa mu je prekrivao poderani bojni barjak sa simbolom njegove kuće, verižnjačom iznad koje su se krstila dugačka koplja.

„Predstavljam vam kapetana Grgura od Halebarde, vođu Olovne Straže“, zvaničnim tonom saopštio im je Midijan.

Sledeći poglavar koji je stigao privukao je Zvezdanovu pažnju više nego sva četvorica već pridošlih poglavara. Njegova mitrilna košulja, bleda poput belog satena, beše optočena brušenim biserima i zmajskim zubima, koji štite od otvorenog plamena. Naramenice, ručnici, rukavice, čak i obodi nauljenih crnih čizama behu satkani od zveckavog materijala čija izrada beše znana samo gilzvitima i gmurima. Ovaj je nosio bradu boje lana, zlatni uvojci milovali su fine prstenove dragocene košulje. Na srebrnastom plaštu od debele svile grimizom beše izvezen plamteći čekić. Kada je plavokosi patuljak prišao na svega nekoliko koraka od gozbenog stola stade, rukavicom se udari po grudima i dubokim glasom reče kralju, „Vukmanova me poruka dovodi pred tebe Veličanstvo, a glasovi drugih šapću da nam je stigao Izabrani. Ako je istina to što se priča, dozvoli mi da ponudim svoj čekić njemu na vernost, kao što sam svoj život podario tebi, Midijane Srni.“

Gilzvitski kralj, odlučnog pogleda, potvrdno klimnu glavom u odgovor. Tada se pridošli gilzvit okrenu ka Zvezdanu i zvaničnim glasom, kakvim se i predstavio, reče, „Moj je čekić sada tvoj brat, baš kao i moje braće, Tkača Gromova što Perunu iskovaše malj. Da li prihvataš našu krv Izabrani ratniče, da bude prolivena zarad tvoje i tvojih prijatelja što ovde sede pored kralja?“

„Bio bih lud da odbijem takvu ponudu, gospodaru patuljče. Naravno da prihvatam“, beše Divljaninov odgovor.

„Ognjilo Furunsrce ukazuje ti veliku čast, Zvezdane od Divljane, i pametno si postupio što prihvataš njegovu ponudu. Sada samo treba da sačekamo još kapetana Vispera Senovitog od Zenica Ambisa i možemo da počnemo. Bojim se da vreme neumitno teče, što samo našim neprijateljima ide u prilog. Napolju je zima, a ona svakog trenutka oduzme poneki život, bez trunke savesti. Bez trunke savesti...“, pomalo setno završio je kralj.

* * * * * * * * * *

Kada je, četvrt časa nakon što se legendarni kovač Ognjilo pridružio ostalima za stolom, u dvoranu ušao Visper Senoviti, vođa gilzvitskih uhoda i tumarala iz klana Zenica Ambisa, nastade tajac. Kretao se tiho poput nenadane smrti, kao da je lebdeo nekoliko palaca iznad zemlje. Crn poput gavrana, beše odeven u svile boje katrana, ispod kojih se skrivalo sijaset britkih bodeža za bacanje, zadenutih na redenike od mekane kože. Nosio je iste rukavice kao i Secikesa Vili, sa otkrivenim prstima sa kojih sijaše srebrni prstenovi. Ispod kapuljače se pomaljalo jezivo lice, oči boje bledog meseca na momente su izgledale prozirno zbog dugogodišnjeg boravka u vilajetima podzemnog sveta. Nosio je potkresanu crnu bradu, za patuljke atipičnu, i zlatnu minđušu koja je krasila levi obod prćastog nosa.

„Dobro nam došao Senoviti. Još tebe čekamo, pa da počnemo. Kakve mi vesti donosiš, ima li štogod u dubinama?“, pitao ga je Midijan.

„Tama miruje Visočanstvo“, kratko mu odgovori ovaj. Glas mu beše kao pevljivi šapat.


29.03.2012. Download 660. PISB-a
660. emisija "Pogleda iz svemirskog broda" (emitovana 25. marta) postavljena je za download na sajtu RTS-a. Možete je preuzeti (55,68 megabajta) sa sledećeg linka.

29.03.2012. Startuje "Lokalni vampir"

Nakon što je prikazan na ovogodišnjem Festu, film crnogorskog reditelja Branka Baletića "Lokalni vampir" od danas će se naći na repertoaru beogradskih bioskopa. Zaplet filma započinje kada majka lažno prijavljuje sinovljevu smrt kako bi ga spasla kockarskih dugova. Sin se krije i noću izlazi kao vampir u nameri da se sveti protivnicima, udvaračima svoje "udovice" i svoje majke. Uloge u filmu tumače Mišo Obradović, Gordana Gadžić, Kristina Stevović, a pisac scenarija je Branko Kovačević.


29.03.2012. "Igre gladi" u domaćim bioskopima

Film "Igre gladi", jedan od najiščekivanijih filmova ove godine u Americi, od danas je na repertoaru domaćih bioskopa posredstvom distributerske kuće Millennium Film.

Svake godine u ruševinama bivše Severne Amerike, glavni grad Panema prisiljava svaki od 12 okruga da pošalje dvoje tinejdžera - mladića i devojku, kao učesnike u takmičenju u Igrama gladi - do smrti. To je uvrnuta kazna za ustanke u prošlosti i stalna vladina taktika zastrašivanja. Šesnaestogodišnja Ketnis Everdin se dobrovoljno prijavljuje umesto svoje mlađe sestre Primrouz. Oslanja se na svoje izoštrene instinkte, a mentor joj je pijani bivši pobednik Hejmič Abernati.

Film je režirao Gari Ros, prema scenariju koji su napisali Ros, Suzana Kolins i Bili Rej. Igraju: Dženifer Lorens, Džoš Hačerson, Lijam Hemsvort i Vudi Harleson, kao i legenda Holivuda Donald Saterland, ali i rok zvezda Leni Kravic. Istoimeni bestseler Suzane Kolins je prvi deo trilogije prodate u više od 26 miliona primeraka samo u SAD-u.


29.03.2012. "Gnev Titana" stiže u 3D verziji

Film "Gnev Titana 3D", nastavak uspešnog ostvarenja "Borba Titana 3D" iz 2010. godine, od 29. marta će biti na redovnom repertoaru domaćih bioskopa, najavila je distributerska kuća "Tak".

Po sinopsisu, nakon herojske pobede nad čudovištem Krakenom, polubog Persej, Zevsov sin, pokušava da vodi miran život kao seoski ribar i samohrani roditelj desetogodišnjeg Heliosa.

U međuvremenu, besni borba za nadmoć između bogova i Titana. Opasno oslabljeni, bogovi gube kontrolu nad zarobljenim Titanima i njihovim opakim vođom Kronosom, ocem dugogodišnjih vladara Zevsa, Hada i Posejdona.

Snaga Titana sve više raste i na Zemlji nastaje pakao. Uz pomoć kraljice Andromede, Posejdonovog sina, poluboga Agenora, i palog boga Hefesta, Persej hrabro kreće u podzemni svet kako bi oslobodio Zevsa, savladao Titane i spasao čovečanstvo.

U filmu Džonatana Libesmana glavne uloge tumače Sem Vortington, Rejf Fajns, Lijam Nison, Deni Haston.

Prethodni film "Borba Titana" zaradio je skoro 500 miliona dolara.

 

28.03.2012. "Ogledalo za vampira" po ceni od 550 ili 400 dinara!

Roman "Ogledalo za vampira" je izašao iz štampe i već se može kupiti po ceni od 540 dinara u beogradskim knjižarama "Plato" i "Beopolis". Knjiga će biti dostupna i u nekim drugim beogradskim knjižarama, a uskoro i širom Srbije.

Posetioci foruma Art-Anima knjigu mogu naručiti po ceni od 400 dinara (u cenu nisu uračunati poštanski troškovi). Informacije o naručivanju pogledajte ovde.

U "ČUDNOJ KNJIŽARI" SAMO 350 DINARA!
Najjeftiniju kupovinu "Ogledala za vampira" ponudio je Boban Knežević u okviru svoje "Čudne knjižare" - samo 350 dinara! Jedino jaftinija varijanta bi mogla da bude kupovina knjige na promocijama i nabavka direktno od izdavača.

28.03.2012. Repriza PISB broj 660 na BIR radiju
U današnjoj reprizi 660. "Pogleda iz svemirskog broda" na BIR radiju (12.00), čućemo Adnadina Jašarevića koji najavljuje 6. ZECON, kao i Adrijana Sarajliju kojem izlazi roman-prvenac "Ogledalo za vampira".

28.03.2012. Knjižare "Vulkan": uz kupljen roman "Igra gladi" dobićete kartu za film

Izdavačka kuća "Alnari" počela je da objavljuje trilogiju "Igre gladi" Suzan Kolins 2009. odmah nakon premijere u SAD i u međuvremenu je objavila drugi tom " Lov na vatru" i poslednji nastavak "Sjaj slobode".

Ova distopija o surovom svetu izgrađenom na razvalinama područja poznatog kao Severna Amerika privukla je pažnju Holivuda koji je prema prvoj knjizi "Igre gladi" snimio istoimeni film sa Dženifer Lorens u glavnoj ulozi koji stiže u naše biosokope 29. marta. Na vest o filmskoj premijeri i srpski izdavač se postarao da vrati u izloge knjižara ovaj roman i pokazalo se da je to bio mudar potez jer se on već dve sedmice nalazi na drugom mestu najtraženijih naslova u knjižarma "Vulkana".

Iz Alnarija najavljuju da se sada, uz svaki prmerak romana "Igre gladi", u knjižarama "Vulkana" u Beogradu i Kragujevcu dobijaju na poklon dve ulaznice za film.

Tokom akcije, koja je, u toku i traje do 5. aprila, prvi paket ulaznica važi za projekciju koja će biti 29. marta, a nakon toga, deliće se za projekciju 5. aprila.

Kupci knjige „Igre gladi” u Beogradu, film će moći da pogledaju u bioskopu "Cinepleks" u Delta City-ju, a za kupce u Kragujevcu, projekcije su u bioskopu "Cinepleks" u Plaza centru.


28.03.2012. Deo Ognjanovićevog doktorata
u časopisu Sveske

Izašao je iz štampe najnoviji, 103. broj časopisa za književnost, umetnost i kulturu Sveske iz Pančeva, javlja dr Dejan Ognjanović, na svom blogu.

U njemu, između ostalog, možete naći prvi deo doktorskog rada Dejana Ognjanovića. Naslov teskta objavljenog u Sveskama je "Otrantski zamak Horasa Volpola i poetika ranog gotika". Ovo vam je prva prilika da vidite, makar deo, njegovog doktorskog rada "Istorijska poetika horor žanra u anglo-američkoj književnosti", koja bi trebalo da bude štampana, ali na to će se još pričekati.

Izdavačka kuća Mali Nemo je objavila roman "Otrantski zamak" Horasa Volpola, koji je predmet ovog rada.


27.03.2012. Jugoslovenski Tarzan u Novom Sadu

Otvaranje izložbe strip tabli jugoslovenske produkcije Tarzana održaće su u klubu „Tribina mladih“ u Kulturnom centru Novog Sada (Kataločka porta 5) u utorak, 27. marta s početkom u 19 sati

Na izložbi će biti predstavljeno 25 tabli, koje reprezentuju rad ukupno 16 scenarista i crtača i to: Petra Aladžića, Slavka Draginčića, Rastislava Durmana, Gorana Đukića Gorskog, Miodraga Ivanovića Mikice, Branislava Kerca, Pavela Koze, Marinka Lebovića, Petra Meseldžije, Milana Miletića, Svetozara Obradovića, Branka Plavšića, Sibina Slavkovića, Dragana Stokića Rajačkog, Dragane Stanković Vićanović i Dušana Vukojeva.

Otvaranju će prisustvovati svi autori, osim prerano preminulog Branka Plavšića i Petra Meseldžije, koji živi u Holandiji, ali ćemo zato imati prilike da vidimo izložene i neke do sada neobjavljene Meseldžijine strip table.

Osim autora koji su radili na "Tarzanu" očekuje se da otvaranju izložbe prisustvuju i brojni drugi strip autori i publicisti, među kojima i Radič Miša Mijatović, Milan Bukovac, Franja Straka, Vlada Vesović, Vasa Pavković i mnogi drugi.

Povodom izložbe Kulturni centar je štampao i prigodan katalog, koji će biti dostupan učesnicima otvaranja izložbe. Na otvaranju izložbe biće promovisan i prvi tom knjige "Tarzan - jugoslovenska produkcija" u izdanju "Darkwooda", a posetioci će biti u mogućnosti da na otvaranju izložbe i kupe ovu knjigu.

Izložba će trajati do 10. aprila.


27.03.2012. Tribina Društva ljubitelja
fantastike LK: Novi Emitor

Na tribini Društva ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić" predstavljen je najnoviji Emitor - broj 481, koji isključivo sadrži priče, bez ikakvih eseja i prikaza što je, obično, takođe deo sadržaja, ali je i proglašen dobitnik nagrade "Ljubimira Damnjanović" za najbolju domaću priču objavljenu u Emitoru tokom 2010. i 2011. godine.

Miloš Cvetković, urednik Emitora, je prvo govorio o najnovijem broju za koji je bio raspisan konkurs - tražile se se krimi priče sa elementima fantastike, horora ili naučne fantastike. Stiglo je 16 radova, od čega je za objavljivanje izabrano njih devet. Priče nisu rangirane, tako da ne postoji "plasman". Inače, ovo je prvi tematski broj od 474-ke koji je bio posvećen zombijima. Krimi-Emitor 481 je žanrovski raznovrstan tako da će fanovi i horora i SF-a i fantastike moći da pronađu nešto što će ih zainteresovati.

Žarko MIlićević, predsednik LK, je najavio da će zbirka priča sa konkursa iz 2010. godine biti uskoro objavljena, nakon čega će biti raspisan novi konkurs - bez teme, samo sa ograničenjima u broju karaktera (da priče ne bi bile ni prekratke, ni predugačke).

Novi zvaničan Emitor stiže na jesen, dok će u međuvremenu izaći jedan broj kojeg će pripremiti jedan od članova. Emitor može da uređuje svako od članova kluba, i ti Emitori se takođe objavljuju pod brojevima, dok zvanične brojeve radi rekakcija.

RANKU TRIFKOVIĆU NAGRADA "LJUBOMIR DAMNJANOVIĆ"
Nagrada "Ljubomir Damnjanović" (koja se dodeljuje od 2008. godine za najbolju domaću priču u Emitoru) je pripala Ranku Trifkoviću za priču "Motoristi" iz E-478. Nagrada je dodeljena za sezone 2010&2011, a u konkurenciji je bilo 11 priča iz brojeva 477, 478 i 479. Glasalo se putem mejla, a Trikfović je dobio polovinu od 42 glasa. Pored pobedničke dosta glasova su dobile priče "Duhovi" Nikole Petrovića i "Ciklus" Gorana Segedinca.

27.03.2012. Stigli "Verigaši!

26.03.2012. Karpenter u Kinoteci

Ponedeljak, 26. mart - Džon Karpenter
(18.00) Tamna zvezda (SAD, 1974)
(20.00) Napad na policijsku stanicu 13 (SAD, 1976)

Utorak, 27. mart
(18.00) Noć veštica (SAD, 1978)
(20.00) Bekstvo iz Njujorka (SAD, 1981)

Sreda, 28. mart
(18.00) Stvor (SAD, 1982)
(20.00) Čovek sa zvezde (SAD, 1984)

Četvrtak, 29. mart
(18.00) Princ tame (SAD, 1987)
(20.00) U raljama ludila (SAD, 1994)


26.03.2012. Emitor 481

Emitor broj 481 stiže u Društvo ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić" u ponedeljak (od 19.00 u maloj sali Doma omladine Beograda), na redovnoj tribini koja će biti posvećena uprvo i novom broju njihovog dugovečnog fanzina.

Emitor sada izlazi obavezno dva puta godišnje, a karakterišu ga isključivo origianlni sadržaji - kako priče, tako i prikazi knjiga, stripova i filmova.

Evo i sadržaja 481. broja:

Željko Obrenović - KARTON SITI
Miloš Petrik - BRZOPLETOST
Filip Rogović - KOLOTEČINA
Bojana Ivković - ČOVEČE, NE LJUTI SE
Ivica Đorđević - KEMURI
Sanja Pavošević Alisa - TRKAČ
Boris Mišić - CRVENA, PLAVA, ŽUTA
Ivica Milarić - BROJANJE VREMENA
Dejan Mujanović - PROFEJN

Naslovnicu je uradio Ilija Melentijević, http://ilkke.blogspot.com/.


26.03.2012. LK: Novi Emitor

Društvo ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić" održaće danas tribinu (Dom omladine - od 19.00, u maloj sali na I spratu), sa temom "Novi Emitor".

U najavi za ovu tribinu se kaže sledeće:

Predstavljamo novi broj časopisa EMITOR, glasila Društva „Lazar Komarčić“, koji donosi najbolje priče sa konkursa za naučnofantastičnu krimi priču okončanog sredinom februara. Proglasićemo i dobitnika nagrade „Ljubomir Damnjanović“ za 2011, koja se dodeljuje za najbolju priču objavljenu u Emitoru.

Emitor je 2004. godine proglašen za najbolji evropski fanzin.


 

 

ZECON 2012

6. FESTIVAL FANTASTIČNE KNJIŽEVNOSTI ZECON 2012
održat će se u Zenici 30. i 31. marta 2012. godine

No, ove godine ovaj festival ima i dan prije tj. u Vitezu
će Viteški ambijentalni teatar u Napretkovom klubu 29. 3. 2012. u 19,30
predstaviti zbornik od 10 priča izabranih na godišnjem natječaju na temu BATON
1. RIMLJANKA, Jelena Štetić
2. TAMO KRAJ VODE, PODNO VRBE, Stevan Šarčević
3. TEUTE, Zdenka Mija Brebrić
4. BELLUM BATONIANUM, Anto Zirdum
5. BRONZANI BOG, Adrijan Sarajlija
6. VEZANOST JE NJEGOVA NESREĆA, Želimir Periš
7. ZLATNIK, Marela Zdenac
8. GRANE DOMOVINE, Ivica Milarić
9. DAR MRTVIH BOGOVA Tihomir Jovanović
10. ZMAJEVI NISU POPUT DRUGIH, Adnadin Jašarević

Iste večeri objavit će mo izbor priča koje su ušle u SLAVENSKU MITOANTOLOGIJU koja bi trebala biti promovirana na 7. ZECONU slijedeće godine.

Program:

PETAK, 30. 03.

12.00 Promocija zbirke “U dvorani ogledala” i izložbe ilustracija

19.00 Promocija knjiga “Manufaktura G”, te edicije “Mrak” IK “Zoro”

SUBOTA, 31. 03.

12.00 Promocija zbirki “Istrakon” i “FFK”, promocija godišnje zbirke
“Baton”

13.00 Čitanje priča iz zbirke “Baton” na ilirskom gusarskom brodu

19.00 Edicije “WARP” IK “Zoro” iz Zagreba


VJEROVATNO KONAČNA SATNICA ISTRAKONA 2012

Napomena: Organizator zadržava pravo nadopune i korekcije iste

PETAK

OUTLAND

17:00h Glumački performanse otvaranja Istrakona 2012 – “Dolazak 4 jahača apokalipse…”

17:15h Piće dobrodošlice + uvodna riječ ovogodišnjeg koordinatora Istrakona

22:00h DJ Ferengi Liquidator: DJ SF DUBSTEP PARTY

HOL

19:30h Predstavljanje zbirke – Danijel Bogdanović: Najveća igra u svemiru i šire

21:30h SF&F: Multitalent contest

23:00h „Tko što zna, krhko je znanje!“, Special Edition

00:00h Lov na skriveno blago

01:00h UFO – Enemy Unknown: Multiplayer game

02:30h Zombie Dice drinking game

05:00h CSI: „Ekipa za očevid“

BATTLEFIELD

18:30h Munchkin: Star/Chtulu turnir

20:00h Game of Thrones – Board Game turnir

18:00h – 02:00h – Board/Card game igraonica

DUNGEON

19:00h Spela Salamon – Freeform roleplay i rules-light sistem FUDGE

22:00h “Arnwy’nn” – RPG

22:00h GURPS Transhuman Space – RPG

MALA KONCERTNA DVORANA

17:30h Boris Švel – „40 godina Variole Vere“

18:30h Oleg Miletić – “2012: Nije kraj, nego početak”

19:30h Marie-Luise Heuser – „Apocalypse and Spaceflight in the Weimar Republic“ (na engleskom)

21:30h Carrie Vaughn – „Carrien kutak“, predstavljanje i upoznavanje počasne gošće

23:00h Pathfinder Society – RPG Multiplayer SPECIAL!

VELIKA KONCERTNA DVORANA

18:00h Davor Horvatić – „Mirko pazi Apokalipsa!“

20:00h SCIENCE CAFFE – „Apokalipsa – smak svijeta”, moderator i voditelj: Ivan Kuderna

22:00h Franjo Plavšić – „Otrovi oduvijek i zauvijek“

SUBOTA

OUTLAND

14:00h “Akockalipsa” – Live Board Game

16:00h Zombi olimpijada

HOL

12:30h Predstavljanje udruge „Starbase Cantina“ iz Zagreba

13:30h Furriji u Hrvatskoj Iliti CroFurry ekipa

14:30h Prezentacija časopisa Sirius B

15:30h Predstavljanje SF&F udruge: „Zvezdni prah“ iz Slovenije

16:30h Najava EUROCONA 2012

17:30h Razgovor s Tamarom Lujak

18:30h Predstavljanje udruge: “Zaigrana koza” iz Pule

00:00h Koncert: BLUE JEANS THE BAND

06:00h CSI: „Ekipa za očevid“

BATTLEFIELD

10:00h Magic the Gathering – Vintage turnir

10:30h Lešinar Stikes Back

13:00h Yamb – special edition turnir

14:00h Vampire: The eternal struglle

16:00h Finale u Munchkin i GoT turniru

22:00h Pirati s Kariba – „Šestice“

10:00h-00:00h Board/Card game igraonica

DUNGEON

11:00h Interaktivna pričaonica – radionica – igraonica: Kovačnice boga Vulkana

13:00h Pathfinder Organized Play

16:00h Panel: Urban fantasy s Carrie Vaughn, Ivanom Delač, Igorom Rendićem i Mihaelom Marijom Perković

18:00h Ivana Delač – „Fanovski uratci“

20:00h Pathfinder Organized Play

MALA KONCERTNA DVORANA

10:30h Ivan Šimatović – „Pretpovijesni nuklearni ratovi“

12:00h Davor Čorak – „Velike svjetske epidemije“

13:30h Davor Horvatić – „Paralelni svemir – znanost ili fikcija“

15:00h Aleksandar Mezga – „Izumiranje dinosaura: mitovi i stvarnost“

16:30h Franjo Plavšić – „Što u slučaju kemijske opasnosti’“

18:00h Iva Trumbić – „Kali Yuga“

20:00h Toni Koren – „Šesto masovno izumiranje: Apokalipsa današnjice!“

21:00h Goran Kolarić – „Anunnaki i 12 planet“

22:00h Ratko Martinković – „HAARP – projekt Apokalipsa“

23:00h Filmski SF maraton – dva filma po glasanju svih posjetitelja

VELIKA KONCERTNA DVORANA

10:00h Vladimir Paar – „Nedeterminizam posvuda: Od ljudskog genoma do klimatskih promjena“

12:00h Petar Pervan – „Nanotehnologija – oblikovanje svijeta atom po atom“

14:00h Semir Sam Osmanagić – „Skrivene tajne piramida“

17:00h Korado Korlević – „2012. kraj svijeta ili propala proročanstva?“

20:00h Svečani program Istrakona 2012

Svečana promocija 11. Istrakonske zbirke – „Astrolab gladi“

Koncert Puhačkog orkestra Fužine

22:00h Tihomir Marjanac – „Tri scenarija smaka svijeta“

NEDJELJA

OUTLAND

HOL

16:00h Apokaliptična tombola

17:00h Službeni kraj Istrakona 2012

BATTLEFIELD

DUNGEON

MALA KONCERTNA DVORANA

10:30h Oliver Franić – „Troprotežni svijet: svojstvo prirode ili opsjena uma?“

12:00h Ratko Martinković – „Sinkronicitet – Tajni jezik svemira“

13:00h Aleksandar Žiljak – „Apokalipsa života: Masovna izumiranja u Zemljinoj povijesti“

VELIKA KONCERTNA DVORANA

10:00h Davor Horvatić – „Nuklearno oružje ili stvarni Dr. Strangelove“

12:00h Ivan Šimatović – „Fenomen znanja prije znanja“

14:00h SCIENCE CAFFE – „Drevne civilizacije“, moderator i voditelj: Ivan Kuderna


FORUMI

DRUŠTVA

AUTORI

IZDAVAČI

FANOVI