s

31.05.2007.
SAMO JOŠ DVA "ŠREK" FILMA
film

Džefri Kacenberg, prvi čovek studija DreamWorks, je izjavio za australijsku novinu The Age da predviđa još dva "Šrek" filma i onda će doći kraj ovom uspešnom animiranom serijalu. Četvrti film se već radi, i u bioskope stiže 2010. godine.

"To je priča koja ima svoj kraj, tako je od početka i to je deo njegove snage. Na kraju ćemo se vratiti da vidimo kao je uopšte Šrek došao u močvaru. Otkrićemo i njegovu priču", rekao je Kacenberg uz napomenu da će peti deo biti ujedno i poslednji film.
"Šrek Treći" se od 18. maja prikazuje u Severnoj Americi (gde je zaradio 217 miliona dolara) i u ostatku sveta.

 

31.05.2007.
NIL GEJMEN REŽIRA PRVI FILM PO SVOJOJ GRAFIČKOJ NOVELI
pisac

Pisac Nil Gejmen će po prvi put sesti u rediteljsku stolicu kako bi režirao svoj prvi igrani film, najverovatnije krajem ove godine. Prema najnovijoj glasini u pitanju će biti adaptacija njegove grafičke novele "Death: The High Cost of Living", a scenario je napisao on sam.

Prema neimenovanim izvorima Gejmen je, pre par nedelja, razgovarao o svom filmskom prvencu sa rediteljem "Panovog lavirinta" Giljermom del Torom.

Snimanje bi se obavili krajem jeseni ili početkom zime u Velikoj Britaniji. Gotovo je izvesno da će glavnu mušku ulogu imati Šia LaBuf ("Transformersi"), a da je Smrt - ili Didi, kako sama sebe zovu kada je u svojoj "smrtnoj formi", pobudila veliko interesovanje jedne mlade glumice čije će ime uskoro biti objavljeno.

31.05.2007.
SVESTSKA PREMIJERA "TRANSFORMERSA" 21. JUNA
film

Majkl Bejov film "Transformersi" će imati svoju svetsku premijeru 21. juna na Taormina filmskom festivalu, koji se održava u Italiji. Ovaj SF film će ući u redovnu bioskopsku distribuciju u Severnoj Americi i ostatku sveta tek 4. jula.

31.05.2007.
MAJKL BEJOVI "TRANSFORMERSI" NA FESTIVALU U LOS ANĐELESU
film

Film "Transformersi" reditelja Majkla Beja će biti prikazan u četiri bioskopa u Los Anđelesu 27. juna, u okviru filmskog festivala koji će se, od 21. juna do 1. jula, održati u ovom gradu.

30.05.2007.
NAOMI NOVIK DOBITNIK "KOMPTON KRUK" NAGRADE
nagrada

Naomi Novik je, sa svojim romanom "His Majesty's Dragon" proglašen ovogodišnjim dobitnikom "Kompton Kruk" nagrade koja se dodeljuje za najbolji debitantski SF, fentezi ili horor roman godine u SAD. Ovo priznanje dodeljuje Baltimorsko društvo za naučnu fantastiku, a samo priznanje nosi ime profesora prirodnih nauka Komptona Kruka koji je pisao SF pod pseudonimom Stiven Tol. On je preminuo 1981. godine, a nagrada sa njegovim imenom je prvi put dodeljena dve godine kasnije.

 

30.05.2007.
HARI POTER ĆE PREŽIVETI SEDMU KNJIGU - SMATRAJU FANOVI
knjiga

Hari Poter, glavni junak književnost serijala britanske spisateljice Dž.K. Rouling, će preživeti sedmu, i poslednju, knjigu bestseler fantazijskog serijala. Ovo smatraju fanovi dečaka-čarobnjaka u anketi koja je sprovedena pre izlaska knjige "Harry Potter and the Deathly Hallows" (21. jul).

Anketa je trajala godinu dana i fanovi su odgovarali sa "preživeće" ili "neće". Od preko 100.000 glasova 65.000 smatra da će Hari Poter preživeti kraj sedme knjige.

Interesantno je da je slična anketa obavljena 2005. godine - pre objavljivanja šeste knjige "Hari Poter i Polukrvni Princ" i da je tada većina smatrala da će glavni junak poginuti do kraja serijala.

30.05.2007.
PETI HARI POTER FILM STIŽE DVA DANA RANIJE
film

Holivudski studio Vorner Bros je pomerio datum dolaska najnovijeg fantazijskog ostvarenja o najpoznatijem svetskom dečaku-čarobnjaku u bioskope. Prvobitno je bilo najavljeno da će "Hari Poter i Red Feniksa", ekranizacija pete knjige britanske spisateljice Džoane Ketlin Rouling, početi da se prikazuje 13. jula, ali je sada taj datum pomeren za dva dana unapred - na 11. juli.

30.05.2007.
"PIRATI SA KARIBA 3" POSTIGLI REKORD U 16 ZEMALJA
film

Film "Pirati sa Kariba: Na kraju sveta" su napravili fantastičan rezultat u brojnim zemljama širom sveta, i ukupno zaradili, za prvih šest dana prikazivanja, 404 miliona dolara. Treći deo serijala sa Džonijem Depom u ulozi kapetana Džeka Speroua, je oborio rekord po zaradi u 16 zemalja sveta - od Argentine, preko Rusije, Malezije i Tajvana, pa sve do Islanda. Time je oboren prethodni rekord od 382 miliona dolara koje je, samo četiri nedelje ranije, postavio "Spajdermen 3". "Pirati sa Kariba 3" tek treba da počnu da se prikazuju u dve najmnogoljudnije zemlje na svet - Kini i Indiji.

29.05.2007.
"FANBOYS" KASNI ZBOG DODATNIH SCENA
film

Kajl Njuman, reditelj predstojeće komedije "Fanboys" je objasnio zbog čega će kasniti ovaj film sa temom "Ratova zvezda". Novi datum njegovog dolaska u bioskope je 18. januar sledeće godine, a do kašnjenja je došlo zato što će on snimiti nove scene, objasnio je reditelj na konvenciji fanova "Ratova zvezda" u Los Anđelesu.

Njuman će ponovo snimiti prva tri minuta filma, kako ne bi sve bilo smešteno na jednu lokaciju - žurka za Noć veštica, a razmatra i da produži sam početak filma.

Inače, "Fanboys" se bavi četvoricom prijatelja 1998. godine koji donose odluku da putuju iz Ohaja na Džordž Lukasov Skajvoker ranč u Severnoj Kaliforniji kako bi ukrali "Ratove zvezda: Epizodu I" i tako ispunili poslednu želju svog prijatelja koji je na samrti. Film je prvobitno trebao da debituje u avgustu.

Kompletna ekipa je prikazala 40 minuta filma na konvenciji u Los Anđelesu i dobila topao prijem od fanova "Ratova zvezda".

 

29.05.2007.
"PIRATI SA KARIBA 3" OBORILI REKORD ZA DAN SEĆANJA
film

Ako film "Pirati sa Kariba: Na kraju sveta" nije uspeo da nadmaši "Spajdermena 3" kao film sa najvećom vikend zaradom, ipak mu je uspelo da obori rekord - najgledanijeg filma za Dan sećanja, pošto je uspeo da zaradi 142,1 milion dolara. Time je, za praznik kada se računa zarada iz četiri dana, oboren prethodni rekord kojeg je držao film "X-Men: Poslednje uporište" sa 122,9 miliona dolara.

Ako se na sve ovo doda zarada od četvrtka (14 miliona dolara) u Severnoj Americi plus 245 miliona dolara iz ostatka sveta, "Pirati sa Kariba 3" su već inkasirali 401 milion dolara u celom svetu.

29.05.2007.
MIK DŽEGER JE HTEO DA GLUMI ALEKSA U "PAKLENOJ POMORANDŽI"
glumac

Glumac Malkom Mekdauel je slavu stekao igrajući delikventa Aleksa u kultnom klasiku "Paklena pomorandža" iz 1971. godine, ali on i danas ne može da zaboravi da je zamalo izgubio ovu ulogu od rok zvezde Mika Džegera. On se priseća da je mislio kako neće biti izabran za ulogu zato što je grupa Rolingstouns posedovala prava na knjigu Entonija Bardžisa po kojoj je film i snimljen.

"Mogu po prvi put da otkrijem da su Stounsi koristili svoje pravo na knjigu Entonija Bardžisa pre nego što je reditelj Stenli Kjubrik dobio da je realizuje i dodelio mi ulogu Aleksa", ispričao je Mekdauel novinarima u Kanu. On je bio srećan što niko nije dao finansijsku pomoć Rolingstounsima za snimanje filma, pa je tako glavna uloga pripala njemu.

"Hvala bogu što niko Stounsima nije dao novac da snime film, jer je Mik Džeger svim srcem želeo da glumi Aleksa, dok je ostatak grupe trebao da predstavlja članove njegove bande The Droogs. Možete li da verujete?. Serćom po istoriju filma i muzike ja sam dobio ulogu koja mi je mnogo značila u karijeri, a Mik je postao Ser Mik. Ne mislim da bi tako daleko dogurao da je postao Aleks", ispričao je Mekdauel.

29.05.2007.
EPSKA POEMA "PESME HIJAVATE" STIŽE NA CD
audio

Henri Vodsfort Longfelouova epska poema "Pesme Hijavate", koja je napisana pre 125 godina, će se obratiti modernoj publici u Americi, jer Majkl Maglaras smatra da ova priča o indijanskom heroju Hijavati, koji kao Klark Kent i Obi-Van Kenobi ima super moći kojia se služi u borbi protiv zla, može da zabeleži dobru prođu kao što to čine "Supermen" ili "Ratovi zvezda".

Maglaras, koji je vlasnik kompanije za izdavanje ploča, sada pravi šest CD sa poemom, a ovaj projekat treba da bude završen do kraja leta. On se nada da će se njime stimulisati interesovanje u Lonfelouvovu umetnost ali i u umeće pripovedanja. On podseća da je priča o Hijavati jedna neverovatna storija prepuna divova, magova, životinja koje govore, indijanskih bogova, surovih bitki pa čak i džinovske jesetre koja će progutati Hijavatu. Sve to bi trebalo da bude više nego interesantno današnjoj publici, smatra on.

"Pesme Hijavate" imaju 22 poglavlja i bazirane su na pričama i legendama raznih plemena severnoameričkih Indijanaca. Kada je Longfelou objavio svoje delo 1855. godine ono je odmah postiglo veliki uspeh - bilo je prodato u 50.000 primeraka, i prevedeno na francuski, italijanski, nemački i druge jezike. U to vreme "Pesme Hijavate" su postale najpoznatija američka poema. Doduše, Indijanci su je vremenom kritikovali zbog stereotipnog prikazivanja urođenika, ali su i odavali počast zbog prikazivanja indijske kulture.

Snimanje ovog projekta je preduzeo Maglaras, bivši operski pevač, prošle godine. Njegov bivši posao operskog pevača mu je itekako pomogao jer je on sam odglumio 45 različitih likova. Početni tiraž će biti samo 5.000 primeraka, koji će se prodavati po ceni od 30 dolara.

28.05.2007.
"PIRATI SA KARIBA 3" NISU USPELI DA OBORE REKORD
film

Uprkos tome što film traje skoro tri sata "Pirati sa Kariba: Na kraju sveta" je, očekivano, zauzeo prvo mesto na listi najgledanijih u Severnoj Americi sa 126,5 miliona dolara. Međutim, ovaj rezultat nije bio bolji od prethodnog dela "Pirati sa Kariba: Tajna škrinje" koji su prošle godine inkasirali 135,6 miliona, a da ne govorimo o rekordu "Spajdermena 3" koji je, pre tri nedelje, zaradio 151,1 milion dolara. Ako se samo gleda vikend period "Pirati sa Kariba 3" su zapravo zaradili 112,5 miliona dolara, pošto je dodatnih 14 miliona stiglo od projekcija iz četvrtka. Time je, zapravo, postignut peti najbolji debi rezultat svih vremena.

Sada ostaje da se vidi da li će ovaj film izbeći sudbinu "trećih delova"" kao što je bio slučaj sa "Parkom iz doba jure 3" i filmom "Matriks: Revolucije" koji su zabeležili drastičan pad u odnosu na svoje prethodnike. Podsećanja radi "Pirati sa Kariba: Prokletstvo crnog bisera" je u Severnoj Americi zaradio 305, a drugi deo 423 miliona dolara.

Na drugom mestu je prošlonedeljni pobednik "Šrek Treći"" koji je proteklog vikenda svom kontu dodao još 51 milion dolara, tako da je sada već prešao zaradu od 200 miliona dolara. Na trećem mestu je "Spajdermen 3" sa 13,7 miliona dolara, i ovaj film je od 1. maja do sada zaradio 303,3 miliona dolara.

"28 nedelja kasnije", nastavak britanskog zombi trilera "28 dana kasnije" je na šestom mestu i 2,5 miliona dolara u svojoj trećoj nedelji boravka u bioskopima. "Disturbia" je osmi sa zarađenih 1,8 miliona dolara.

 

28.05.2007.
"PIRATI" VEĆ ZARADILI 205 MILIONA DOLARA U SVETU
film

Film "Pirati sa Kariba: Na kraju sveta" su odlično započeli boravak u bioskopima širom sveta pošto su u svojoj prvoj nedelji već zaradili 205,5 miliona dolara. Sa zaradom iz Severne Amerike ovaj film je tako već stigao do sume od 332 miliona dolara. Inače, kada se saberu sve zarade "Spajdermen 3" je već prešao brojku od 800 miliona dolara.

28.05.2007.
STUDENTI LORENS UNIVERZITETA UČE O MORALU U KNJIGAMA O HARIJU POTERU
knjiga

Studenti Lorens univerziteta u Epltonu (Viskonsin) će moći od jeseni da pohađaju kurs pod nazivom "Razmišljanje o Hariju Poteru". Edmund M. Kern, koji je predavač i autor knjige "Mudrost Harija Potera: Čemu nas naš omiljeni junak uči o moralnim izborima" (objavljena 2003. godine), nije želeo da propusti mogućnost da se pozabavi ovom temom preko Harija Potera, sa kojim studenti odrastaju.

Ovaj kurs će biti interdisciplinaran, a fokurisaće se i na Harija Potera ne samo kao književnom fenomenu, već i najvećem događaju pop-kulture naše ere. Roulingove storije će se istraživati vezane za njihov odnos prema istoriji, legendi, mitu, a debate će biti na temu estetskih merila i etičkih vrednosti kao i njihovu širu vezu sa socijalnim i političkim implikacijama.

Uslov da se učestvuje na kursu je jednostavan - dobrodošli su svi studenti koji su pročitali svih sedam Hari Poter knjiga (sedma će biti objavljena 21. jula). Zainteresovani studenti će morati da napišu kratak rad sa obrazloženjem zašto žele da prisustvuju kursu. Kern kaže da će najverovatnije morati da odbije pojedine kandidate, kao i da će kurs biti ozbiljan ali i zabavan. "Želim da budem siguran da ću na kraju ostati sa pravim i posvećenim fanovima Harija Potera", naglašava on. Pošto će studenti morati da naprave istraživački projekat sa slobodnom temeom, najverovatnije će se pojaviti i knjiga sa esejima na kraju semestra.

Inače, Kern je o Hariju Poteru prvo čuo od svojih studenata. "Bilo je to '98 ili '99 godine, kada su počeli da me pitaju o tim knjigama, zato što predajem kurs o istoriji religije, magiji i veštičarstvu. Tada nisam ni sanjao kako će se ta cela priča završiti", priseća se Kern.

 

28.05.2007.
SEDMA HARI POTER KNJIGA SE ŠTAMPA U NEMAČKOJ
knjiga

Sedma i poslednja knjiga o Harij Poteru se štampa u Nemačkoj - u istočnom Turingija regionu. Prema informacijama iz Nemačke 250.000 kopija knjige "Harry Potter and the Deathly Hallows" se, pod izuzetno jakim merama obezbeđenja, štampaju u Pošneku. Svima, koji su uključeni u proces štampanja, je zatraženo da ne odaju bilo kakve informacije o samoj knjizi do njenog pojavljivanja u prodaji 21. jula.

Kako se saznaje iz lokalnih izvora mere obezbeđenja u štampariji podsećaju na vreme hladnog rata. Sve je učinjeno da radnici rade u "totalnom mraku" kako niti jedna informacija o sedmoj knjizi ne bi procurela u spoljašni svet. Redovno se sprovode i mere pretresa torbi zaposlenih kao i njihovih automobila - kako u dolasku na posao, tako i u odlasku sa njega. Svim zaposlenima je skrenuta pažnja da će automatski dobiti otkaz ako budu otkriveni u krijumčarenju primeraka odštampanih knjiga, ali i ako se budu kladili na to kako će se roman završiti.

Dosadašnjih šest knjiga o dečaku-čarobnjaku je prodato u preko 325 miliona kopija i prevedeno na 64 jezika. Prva knjiga je objavljena 1997. godine, a autorkaHarija Potera, britanska spisateljica Džoana Ketlin Rouling, je zahvaljujući njemu postala milijarder.

28.05.2007.
HARI POTER 6 ĆE SE SNIMATI U ŠKOTSKOJ?
film

Šktoske novine izveštavaju da studio Vorner Bros traži lokacije za film "Hari Poter i Polukrvni Princ" u Škotskoj. Za sada su razgledane stene i pećine oko Kejp Rata i morske pećine u blizini Vika. Svima koji su pročitali knjigu jasno je zašto vlada interesovanje za morske pećine i litice - tu će se snimati klimaks šestog filma. Da li će na kraju biti izabrana neka od ovih lokacija, ostaje otvoreno pitanje.

Škotskoj će glavni konkurenti biti Irska i Novi Zeland gde, takođe, postoje interesantna mesta koja mogu da posluže za potragu dvojice junaka za dušom Lorda Voldemora.

Film "Hari Poter i Polukrvni Princ" treba da stigne u bioskope 21. novembra 2008. godine.

28.05.2007.
BEZ LUCIJUSA MELFOJA NA PREMIJERI "REDA FENIKSA"
glumac

Džejson Ajzak, glumac koji je fanovima Harija Potera poznat kao Lucijus Melfoj, neće se pojaviti na julskoj premijeri filma "Hari Poter i Red Feniksa". On je nedavno priznao da ga je odsustvo sa ranijih Hari Poter premijera načinilo sujevernim, tako da ne želi da izaziva sudbinu.

"Nisam mogao da idem niti na jednu od ranijih premijera, a znati kako sujeverni glumci mogu da budu. Ovo je najbolje rešenje, da slučajno ne bih pokvario nešto", rekao je Ajzak.

27.05.2007.
VELIKA ŽURKA FANOVA "RATOVA ZVEZDA"
fandom

Najveća žurka na svetu povodom proslave 30. godina od prikazivanja "Ratova zvezda", održana je u Kongresnom centru u Los Anđelesu. Pojavilo se hiljade fanova ove SF sage Džordža Lukasa, od kojih su mnogi izgledali kao imperijalni jurišnici, Džedaj vitezovi, a bilo je i dvojnica priceze Lee, kao i Luka Skajvokera.

Da je okupljenima bilo više nego zabavno najbolje govore "specijalne aktivnosti" među kojima su se isticiali "laserske šuge", časovi trbušnog plesa "Lea robinje", Olimpijada imperijalnih jurišnika, R2-D2 androidske trke, radionica za pravljenje kostima ali i pojavljivanje Keri Fišer koja je u filmovima glumila princezu Leu.

Za dešavanja u Kongresnom centru, koja su se odvijala tokom celog vikenda, bilo je unapred prodato 20.000 ulaznica, a tokom samog održavanja je kupljeno još najmanje 10.000 karata.

Među fanovima je bio Juen Grinvud (28) iz Hjutona (Kanzas) koji je došao u oklopu imperijalnog jurišnika, sa sve pumpom koja pokreće rashladni sistem ispod robotizovanog borbenog oklopa napravljenog od plastike. "Ispod ovoga je sigurno skoro 50 stepeni", bez mnogo žalki kaže Grinvud koji je član fan kluba 501. legija jurišnika, koja je dobila ime po jedinici koju kontroliše Dart Vejder u originalnom filmu.

Mlađim fanovima je najzanimljivija bila Trening akademija za džedaje gde su se smenjivali u duelima jedan-na-jedan sa svetlosnim sabljama protiv samog Dart Vejdera, uz savete džedaj majstora. "Samo mu se smeškaj, to će ga iznervirati"", savetovao je instruktor jednog entuzijastičnog mališana.

Tokom održavanja ove konvencije fanovi su mogli da troše do mile volje - neke maske su koštale i po hiljadu dolara, a tu su bile i svetlosne sablje, figure popularnih robota R2-D2 i C3-PO, posteri, luktice Evoksa i mnogi drugi proizvodi.

 

27.05.2007.
SAJT STARWARS.COM POSTAJE INTERAKTIVNIJI
www

StarWars.com, zvanični sajt hit filmske franšize, je osvežen za obeležavanje 30. godina od projekcije prvog filma iz serijala, i sada nudi daleko više interaktivnosti. Fanovi će tako moći da puste mašti na volju i prave svoja ostvarenja uz onlajn alatke za montažu koje je obezbedila kompanija Eyespot. Oni će, takođe, moći da za svoje radove koriste sopstvene video snimke i muziku, ali i da dodaju neke od preko 250 scene izvađenih iz svih šest do sada snimljenih filmova "Ratova zvezda".

Na sajtu se sada nalazi i na stotinu video snimaka fanova iz celog sveta na temu "Ratova zvezda", kao i mini-dokumentarce koji istražuju stvaranje popularne SF sage.
Dodatne opcije će biti postavljane sledećih meseci, među kojima će biti igre ali i interaktivna komunikacija između korisnika.

 

27.05.2007.
DVD "PANOV LAVIRINT" NAJPRODAVANIJI U SAD
video

Proslavljeni fentezi-triler reditelja Giljerma del Tora "Panov lavirint" je zauzeo prvo mesto američke liste najprodavanijih i najrentiranijih video izdanja, na svom debiju. Ovaj trostruki dobitnik Oskara je zaradio 37,5 miliona dolara u bioskopima, ali je kao DVD izdanje lako pobedio takođe debitanta "Stomp the Yard" koji je u bioskopima imao dvostruko veću zaradu. Jedini DVD novitet na listi je SF ostvarenje Darena Aronofskog "The Fountain" koji je završio na 4. mesto liste najprodavanijih i na 11. mestu liste najrentiranijih video izdanja.

27.05.2007.
"CREEPSHOW III" LOŠ ALI SE HOROR SERIJAL NASTAVLJA
video

I pre nego što je objavljen DVD "Creepshow III", njegovi reditelji su najavili da će se ovaj horor serijal nastaviti. Na njemu su zajednički radili Džejms Glen Dadlson i Ana Klavel, a prve ocene ovog ostvarenja su, uglavnom, loše.

"Problem je što ljudi misle da film nije dobar zato što na ovom projektu više nema Džordža Romera i Stivena Kinga. Mi smo se potrudili da ostanemo što verniji originalnom konceptu i da zadržimo iste količine krvi i humora", kaže Dadlson.

Najnoviji film je nastavak originalnog filma "Creepshow" iz 1982. godine, i čine ga serija horor vinjeta, od kojih su neke napisali dvoje reditelja. Interesantno je da su Dadlson i Klavelova pozvali druge scenariste da prilože svoje priče i da su dobili preko stotinu scenarija za razne epizode. Na kraju su izabrali pet, uz dve koje su sami napisali.
Klavelova i Dalson su zajednički pisali scenario i režirali "Day of the Dead 2: Contagium", a takođe su i producenti predstojećeg zombi filma "Day of the Dead".

26.05.2007.
"PIRATI SA KARIBA 3" ZARADILI PRE VIKENDA 58 MILIONA DOLARA
film

Film "Pirati sa Kariba: Na kraju sveta" je zaradio 58 miliona dolara pre petka kada je ušao u 4.362 bioskopa Severne Amerike. U američkim bioskopima, tokom četvrtka, zarađeno je 17 miliona dolara, dok je 41,1 milion dolara zarađeno u 52 zemlje pre vikenda. Od petka film je počeo da se prikazuje u 102 zemlje.

 

26.05.2007.
"PIRATI SA KARIBA 3" VEĆ POSTAVILI REKORD
film

Film "Pirati sa Kariba: Na kraju sveta" je 25. maja ušao u američke bioskope i odmah postavio rekord - najveći broj sala u kojima je jedan film počeo da se prikazuje. Treći deo uspešnog serijala je počeo da se prikazuje u 4.362 bioskopa što je za 110 više od ranijeg rekorda kojeg je, pre samo dve nedelje, postavio "Spajdermen 3".

Sada ostaje da se vidi da li ovo ostvarenje može da obori rekord po zaradi za debi kojeg je preuzeo "Spajdermen 3" (151,1 milion dolara) od prošlogodišnjeg letnjeg hita "Pirati sa Kariba: Tajna škrinje" (135,6). Glavna prepreka u obaranju rekorda, po analitičarima, leži u predugom trajanju "Pirata sa Kariba 3" - čak dva sata i 47 minuta. To je za 15 minuta duže od drugog dela serijala i ček pola sata duže od "Spajdermena 3".

 

26.05.2007.
KIT RIČARDS ZASPAO DOK JE GLEDAO "PIRATE SA KARIBA 2"
film

Iako je Džoni Dep izrekao hvalospeve na račun glume gitariste Rolingstounsa Kita Ričardsa u filmu "Pirati sa Kariba: Na kraju sveta", to slavnog rokera nije sprečilo da zaspi dok je gledao drugi film ovog serijala. To je priznao sam Ričards, uz napomenu da je pre toga bio budan tri dana.

Svi se nadaju da će zato doći ispavan na premijeru trećeg dela u kojem Ričards glumi oca kapetana Džeka Speroua, kojeg glumi Džoni Dep. Film je stigao u bioskope 25. maja.

26.05.2007.
SILA PROTIV AUSTRALIJSKOG FANA "RATOVA ZVEZDA"
film

Australijski fan "Ratova zvezda" je pozirao povodom 30-godišnjice od početka prikazivanja prvog filma čuvene SF sage, ali ga je uhapsila policija zato što je njegova replika laserskog pištolja greškom protumačena za daleko "zemaljskiju verziju automata". Ovaj 32-godišnjak, odeven u crno, nosio je repliku lasera i pozirao pred foto-aparatima za lokalne novine povodom teksta o 30. rođendanu "Ratova zvezda", ali je to uzbunilo goste jednog restorana u centru Melburna. Naoružani policajci su ga ubrzo okružili, primorali da legne na zemlju i stavili mu lisice na ruke.

Kasnije je utvrđeno da je on imao laserski blaster koji podseća na oružje koje je nosio svemirski krijumčar Han Solo (glumio ga Harison Ford) u "Ratovim zvezda". Bez obzira što je reč o bezazlenoj replici policija je najavila da će neimenovani 32-godišnjak biti krivično gonjen kao da je posedovao neregistrovano vatreno oružje.

26.05.2007.
JAPAN DODELJUJE MEĐUNARODNU MANGA NAGRADU
nagrada

Stripovi u Japanu se shvataju daleko ozbiljnije nego u mnogim drugim zemljama na svetu, pa zato ne čudi što je u zemlji "izlazećeg sunca" najavljena međunarodna nagrada koja treba da promoviše ovu umetnost i samu zemlju. Japan je stvorio Međunarodnu manga nagradu koja će biti dodeljena jednom stranom umetniku, a trojica finalista će biti poznata u julu. Nagrada će se dodeljivati svake godine, neće biti novčana, već će dobitnik imati priliku da se upozna sa Japanom.

Ideju za manga nagradu je razvio ministar spoljnih poslova Taro Aso (66), bivši biznismen inače poznat ljubitelj mangi. U Japanu "mange" su i crtani filmovi i stripovi.

25.05.2007.
"RATOVI ZVEZDA": SVEMIRSKA SAGA KOJA JE POSTALA KULTURNI FENOMEN
film

Nekada davno, u dalekoj eri Holivuda, priča o intergalaktičkom sukobu dobra i zla je namah osvojila ceo svet, i promenila filmsku industriju zauvek. I danas, 30 godina nakon što su Luk Skajvoker, Dart Vejder i Han Solo predstavljeni svetu - 25. maja 1977. godine u filmu "Ratovi zvezda", seizmični uticaj Džordž Lukasove SF sage se i dalje oseća.

Iako mnogi smatraju Stiven Spilbergovu "Ajkulu" odgovornu kao preteču modernih blokbastera, a ona je nastala dve godine ranije pre "Ratova zvezda", ipak je svermiska saga prva postala kulturni fenomen.

"Ajkula je bio zastrašujući film, ali su 'Ratovi zvezda' postali manija. Prvi film kojem je to uspelo. On je stvorio prateću industriju najrazličitijih proizvoda, promenio je lik naučne fantastike, specijalnih efekata, način na koji posmatramo nastavke. Za mnoge stvari su 'Ratovi zvezda' postavili osnovu", kaže Lu Haris sa sajta movies.com.

Iako je od njegovog debija prošlo 30 godina, to je i dalje jedan od filmova sa najvećom zaradom. Kompletan serijal sada ima šest delova, uz spin-of serije, knjige, stripove, video-igre, igračke i druge proizvode. Magazin Forbs je 2005. godine procenuo da je celokupna franšiza zaradila 20 milijardi dolara od 1977. godine.

Iz ove perspektive itekako ironično zvuči da je Lukas morao da se bori sa studijem Foks da nastavi da ulaže u film tokom snimanja. Foks je skresao budžet filma sa 7,5 na 6,9 miliona dolara samo četiri meseca pre početka snimanja, a dalja smanjenja je sprečio legendarni šef produkcije Alan Lad Džunior.

Sumnje u Lukasa su trajale gotovo sve do trenutka kada je film ušao u bioskope. Naime, na projekciji grubo izmontirane verzije - za čelnice studije i koleger reditelje, među kojima su bili Spilberg i Brajan De Palma, film je imao "hladnu dobrodošlicu". Jedan od retkih koji je prepoznao da je Lukas "pronašao zlatnu žicu", je bio Spilberg. On je tada rekao prijateljima: "Džordž je fantastičan. Zaradiće 100 miliona dolara".

Lad je video da će studio imati hit tek nakon test projekcije u San Francisku. "Bilo je pola deset ujutro u nedelju, i imali smo mešovitu publiku. Kada je počeo film - a imate na otvaranju tu jurnjavu pobunjeničkog broda i imperijalnog razarača, publika je počela da vrišti. Tada sam znao", priseća se Lad.

Film je počeo da se prikazuje u samo 32 bioskopa širom Amerike, ali je odmah postao veliki hit.

I sami nastavci - "Imperija uzvraća udarac" (1980) i "Povratak Džedaja" (1983) bili su revolucionarni pošto su predstavljali posebne deliće jedne velike slagalice. Naime, i ranije su postojali nastavci, kao što je slučaj sa Džems Bond ostvarenjima, ali je Lukas prvi koji je ostavio priču da "visi". Pre dela "Imperija uzvraća udarac" niko se nije usudio da ne dovrši priču.

"Ratovi zvezda" su imali jednostavnu priču i jake likove. Ta "unapređena bajka" je bila revolucionarna i zbog specijalnih efekata. Međutim, upravo zbog specijalnih efekata, koji dominiraju u poslednja tri snimljena filma ovog serijala, tu likovi nisu dovoljno došli do izražaja. Kritičari su se žalili da oni izgledaju kao "velika video igra" i mnogi fanovi "Ratova zvezda" priznaju da ima istine u tome.

Lukas je, u međuvremenu, morao da se brani od optužbi da su "Ratovi zvezda" odgovorni za to što su blokbasteri počeli da dominiraju u rasproedima studija umesto umetničkih ostvarenja.

"Ratovi zvezda nisu ubili filmsku industriju ili učinili da ona postane infantilna. Laki filmovi su uvek dominirali. Zašto ljudi odlaze u bioskop i gledaju takve filmove ako oni nisu dobri? Zašto je publika toliko glupa? To nije moja krivica. Ja samo razmum šta ljudi vole da gledaju, kao što razume i Stiven (Spilberg), i mi to i pravimo", ispričao je Lukas u jednom nedavnom intervjuu.

Gde su, šta rade?

Oni su bili deo glumačke postave jednog od najvećih filmova u istoriji ali gotovo svi članovi "Ratova zvezda" su nestali iz vidokruga publike nakon završetka prvog serijala. Jedini koji je imao veliku pažnju je bio Harison Ford, i, naravno, tvorac cele priče Džordž Lukas.

Mark Hamil (55), koji je glumio herojski lik Luka Skajvokera u sva tri originalna filma, je glumio u brojni televizijskim serijama i pozorišnim predstavama a sada je najpoznatiji kao "glas" iz crtaća kao što je "Betmen". "I dalje mi prigovaraju majke čiji su sinovi potrošili novac pripreman za koledž na repliku svetlosnog mača. Ljudi su ludi. Nikada se na to neću naviknuti", kaže Hamil.

Keri Fišer, koja je glumila princezu Leu, nikada nije mogla da prihvati da je film postao tako veliki hit. Ona je nastavila da se pojavljuje na filmskom platnu, ali je uzimala manje role. Više uspeha je imala kao spisateljica, naročito sa delimično autobiografskom knjigom "Razglednice sa ivice" koja je ekranizovana i u kojoj je glumila Meril Strip.

Dejvid Prouz (71), bivši britanski dizač tegova, je imao jednu od najvećih uloga, ali lice mu se nije videlo, niti mu se čuo glas. On je bio čovek u kostimu Darta Vejdera, dok mu je glas pozajmljivao Džejms Erl Džons. Prouz nije govorio sa Lukasom preko 20 godina, kada je ispao iz kombinacije tokom snimanja "Povratak Džedaja". "Učtivo su me ignorisali. Jedino kada su stupali u kontak sa mnom je bilo posredstvom pisama u kojima su mi prigovarali da radim stvari koje su za njih uvredljive", ispričao je Prouz.

Tako na kraju dolazimo do dva glumca čija se jedina imena pojavljuju na odjavnim špicama svih šest filmova. To su Keni Bejker, visok samo jedan metar, koji je bio R2-D2 i Entoni Danijels, zadužen za lik pričljivog C-3PO.

 

25.05.2007.
MARATONSKO PRIKAZIVANJE SVIH ŠEST FILMOVA IZ SERIJALA "RATOVI ZVEZDA"
film

Maraton "Ratova zvezda" je održan u sredu u Los Anđelesu, pošto su fanovi ovog serijala imali prilike da odgledaju svih šest snimljenih filmova u čast obeležavanja 30. godina od dolaska "Nove nade", četvrte priče koja je prva snimljena u ovoj SF sagi. Maraton je trajao 17 sati - započeo je u sredu ujutru, a završen u ranim jutarnjim satima u četvrtak.

Projekcije su bile besplatne, održavale su se u Centru za konvencije Los Anđelesa, a na njima se pojavilo nekoliko hiljada ljudi - bilo je dosta porodica, ali i maskiranih fanova koj su ličili na junake sa filmskog platna. Najveću pažnju su pobudili oni koji su došli u oklopima zvezdanih jurišnika - pre svega zato što su ih drugi gledali zabrinuto ocenjujući da sedenje 17 sati u plastici mora da je izuzetno neudobno.

Članovi fan kluba "Ratova zvezda" mogli su da gledaju filmove besplatno u četvrtak, dok će se od petka do ponedeljka projekcije naplaćivati. Tokom vikenda će biti organiziovana takmičenja za najbolji kostim, izložba predmeta korišćenih u filmovima, potpisivanje autograma, pa je čak najavljena i "Olimpijada zvezdanih jurišnika".

25.05.2007.
DOBITNICI "ANLAB" I "ASIMOV" NAGRADA
nagrada

Objavljeni su dobitnici "AnLab" i "Asimov" nagrada koje dodeljuju Analog Analytical Laboratory i Asimov's Readers.

Analog Analytical Laboratory nagrada:

Novela: "The Good Kill" - Beri B. Longjir

Noveleta: "Lady Be Good" - Džon Dži. Hemri

Kratka priča: "Kyrie Eleison" - Džon Dži. Hemri

Faktografsko delo: "The Great Sumatran Earthquakes of 2004-5" - Ričard A. Lavet

Naslovna strana: September 2006 - Žan Pjer Normand

Asimov's Readers' nagrada:

Novela: "The Walls of the Universe" - Pol Melko

Noveleta: "Yellow Card Man" - Paolo Bakijagalupi

Kratka priča: "Impossible Dreams" - Tim Prat

Pesma: "Remembering the Future" - Darel Švajcer

Umetnik: Dž. K. Poter

Dobitnike nagrada su odredili glasovi čitalaca Asimov's Science Fiction i Analog Science Fiction & Fact.

25.05.2007.
NOMINACIJE ZA "TEODOR STERDŽEN" NAGRADU
nagrada

Objavljen je spisak finalista za ovogodišnju "Teodor Sterdžen Memorijal" nagradu koja se dodeljuje u SAD za najbolju SF kraktu priču, noveletu ili novelu. Pobednik nagrade, koja nosi ime legendarnog SF pisca, biće objavljena na Kembel konferenciji, od 6. do 8. juna, u Lorensu.

Nominovani su: "Yellow Card Man" - Paolo Bakjagalupi, "Dawn, and Sunset, and the Colours of the Earth" - Majkl F. Flin, "Botch Town" - Džefri Ford, "The Djinn's Wife" - Ian Mekdonald, "The Walls of the Universe" - Pol Melko, "A Billion Eves" - Robert Rid, "You Have Never Been Here" - M. Rikert, "The House Beyond Your Sky" - Bendžamin Rozenbaum, "Another Word for Map Is Faith" - Kristofer Rou, "Inclination" - Vilijam Šan, "Lord Weary's Empire" - Majkl Svonvik, "The Cartesian Theater" - Robert Čarls Vilson i "Julian: A Christmas Story" - Robert Čarls Vilson.

24.05.2007.
ROULINGOVA SA FANOVIMA U PONOĆ U LONDONSKOM MUZEJU
pisac

Kada 21. jula u ponoć počne prodaja knjige "Harry Potter and the Deathly Hallows", završni deo serijala o dečaku-čarobnjaku, njegova autorka Džoana Ketlin Rouling će biti sa fanovima u londonskom Prirodnjačkom muzeju. Posle deset godina od objavljivanja prve knjige u popularnom serijalu 1.700 fanova će se sresti sa Ruolingovom koja će potpisivati knjige i pročitati delove iz najnovijeg romana. Doduše, na tom ponoćnom čitanju će prisustvovati samo 500 sretnika koji će biti nasumično izabrani.

Sedma knjiga je već dospela na mesto najtraženijih na internetu samo osam sati nakon što je Roulingova otkrila zagonetku na svom veb sajtu 21. decembra čije je rešavanja otkrivalo naziv knjige. Svih prethodnih šest knjiga, koji su prodati u preko 325 miliona primeraka, su dospevali na prvo mesto bestseler lista. Serijal o Hariju Poteru, koji je bio osnova za filmove, kompjuterske igrice i brojne druge proizvode, doneo je Rolingovoj zaradu od 545 miliona funti, što je bilo dovoljno da postane 13. najbogatija žena u Velikoj Britaniji, osam mesta ispred kraljice Elizabete II.

 

24.05.2007.
SEDMA HARI POTER KNJIGA I U TEHERANU
knjiga

Sedma Hari Poter knjiga će se prodavati od ponoći 21. jula i u Teheranu. Ovo je prvi put da će se jedna Hari Poter knjiga prodavati u Iranu kada i u ostatku sveta. Gradska knjižara će za roman "Harry Potter and the Deathly Hallows" otvoriti u 3.30 izjutra. Za sada nema preciznih podataka koliko je do sada Hari Poter knjiga prodato u Iranu.

24.05.2007.
DŽOEL SILVER SPREMA FILM "HI-MEN I GOSPODARI UNIVERZUMA"
film

Producent Džoel Silver razvija novu filmsku verziju "Hi-Mena i gospodara univerzuma" za studio Vorner Bros, uz saradnju kompanije za proizvodnju igračaka Matel. Scenario filma će napisati Džastin Marks, a konačno odobrenje će stići iz Matela.

Hi-Men je upravo i rođen kao akciona-figura, igračka iz Matela, a ova kompanija je potom krenula sa animiranom serijom u nadi kako bi poboljšala prodaju same lutke. Serija je postala kultna, a usledio je i kempi film iz 1987. godine sa Dolfom Lundgrenom i Frankom Langelom.

Sledeći pokušaj Matela sa Holivudom se završio neslvano - 2000. godine je Foks trebao da snimi novi film, sa rediteljem Džonom Vuom, ali na kraju od toga nije bilo ništa jer se proizvođaču igračaka nisu svideli filmski planovi.

24.05.2007.
NEUROTIČNI TINEJDŽER KOJI STALNO PROŽIVLJAVA ISTI DAN
film

Kompanija Dizni je obezbedila pravo na ekranizaciju priče "Monday Monday" o neurotičnom tinejdžeru koji će morati da iznova proživljava svoj katastrofalni prvi dan u novom srednjoj školi, sve dok ne prebrodi sve probleme - nešto slično što je publika videla u "Danu mrmota". Scenario ove fantazijske komedije će napisati Flint Vajners, debitant na ovom poslu.

23.05.2007.
JAPANCI PRVI GLEDAJU FILM "HARI POTER I RED FENKSA"
film

Japanski novinari i filmski kritičari će prvi na svetu imati prilike da vide peti Hari Poter film. Projekcija ostvarenja Dejvida Jejtsa "Hari Poter i Red Feniksa" biće održana 28. juna, pet dana pre zvanične svetske premijere u Londonu. Na ovom prikazivanju, otvorenom samo za japanske medije, biće i mladi britanski glumac Danijel Radklif, koji tumači ulogu Harija Potera.

Peti deo sage o dečaku-čarobnjaku će svoju svetsku premijeru imati 3. jula u Londonu, a zvaničan ulazak filma u bioskope širom sveta kreće od 13. jula. Interesantno je da će ga "obična" japanska publika gledati tek od 21. jula.

Četiri dosada snimljene adaptacije dela Dž.K. Rouling su zaradile preko 3,5 milijardi dolara ukupno. Šesti film, na osnovu knjige "Hari Poter i Polukrvni princ" treba da stigne u bioskope novembra 2008. godine. Za sada nema ni nagoveštaja kada publika može da očekuje završnicu serijala koja će se raditi na osnovu knjige "Harry Potter and the Deathly Hallows", a koja u knižare stiže 21. jula.

Inače, prošlog meseca je u Tokiju održana svetska premijera "Spajdermena 3". Ona je upriličena kako bi se dodatno pomoglo širenje globalnog tržišta.

 

23.05.2007.
BRITANIJA OBJAVLJUJE HARI POTER MARKE
knjiga

Britanska Kraljevska pošta će objaviti seriju od sedam maraka sa slikama koje su krasile korice bestseler Hari Poter knjiga, pre nego što se u prodaji pojavi poslednji deo ovog fantazijskog serijala. Milioni maraka će biti objavljene 17. jula, kao deo poštanske tradicije obeležavanja "društvenih tema i važnih događaja iz našeg života" uz napomenu iz Kraljevske pošte da "nema sumnje da su romani Dž.K. Roulingove o Hariju Poteru, objavljene širom sveta, imala fantastičan uticaj na naše čitalačke navike". Četiri dana kasnije u knjižarama će početi prodaja knjige "Harry Potter and the Deathly Hallows".

23.05.2007.
SPREMA SE MJUZIKL O "PORODICI ADAMS"
scena

Objavljeni su planovi za rad na velikom mjuziklu "Porodice Adams" koji će biti zasnovan na čuvenim likovima - Gomez, Mortiša, ujak Fester, batler Lurč, koje je stvorio strip autor Čarls Adams. Mjuzikl treba da signe na brodvejsku scenu u sezoni 2009/10, saopštio je producent Stjuart Oken.

Pesme za mjuzikl sprema Endru Lipa, Maršal Brikman i Rik Elis rade na libretu, dok će predstavu režirati i dizajnirati Felim Makdermot i Džulijan Krauč. Sam mjuzikl će biti zasnovan na stripu, a ne na inkarnacijama koje su se pojavljivale na malom ili velikom ekranu. Za sada još nije dobijena dozvola da se u mjuziklu koristi čuvena muzička tema iz tv-serije.

Članovi porodice Adams bili su popularni junaci stripa u Njujorkeru, i to u periodo od preko 50 godina, a imali su uspeha i na malom i velikom ekranu. U filmskoj verziji iz 1991, igrali su Raul Hulija i Andželika Hjuston, a u TV seriji iz 1960-ih, nastupali su Džon Astin i Kerolin Džouns. Pored ovih projekata rađene su i animirane serije o "Porodici Adams". Njihov tvorac Čarls Adams je umro 1988.

23.05.2007.
PRONAĐEN PEPEO SKOTIJA IZ "ZVEZDANIH STAZA"
glumac

Posle tronedeljne potrage konačno je pronađena raketa koja je u svemir nosila pepeo glumca Džejmsa Djuna, poznatijeg kao Skotija iz "Zvezdanih staza". Posmrtni ostaci su, na kratko, poslati u svemir 29. aprila iz Novog Meksika, dve godine nakon smrti ovog glumca u 85. godini žviota. Tu je, izemđu ostalih, bio i pepeo astronauta Gordona Kuper koji je prvi Amerikanac koji je bio u svemiru 1963. godine, kao i još 200 drugih ljudi.

Međutim brod "Spaceloft XL" sa kapsulama u kojima se nalazio pepeo, se vratio na Zemlju spustivši se na negostoljubiv teren, a potonja potraga je bila prekinuta zbog lošeg vremena. Prvi izveštaji govore da su kapsule u dobrom stanju i da će ubrzo biti vraćene porodicama. Za uslugu slanja pepela pokojnika u svemir, i njihovo vraćanje na Zemlju, hjustonska firma Space Services naplaćuje 495 dolara.

22.05.2007.
"ZLATNI KOMPAS" PREDSTAVLJEN U KANU
film

Novinari su na Kanskom festivalu bili u prilici da pogledaju deset minuta iz predstojećeg filma "Zlatni kompas" - digitalne filmske fantazije koja će biti objavljena 7. decembra i za čije je pravljenje utrošeno 180 miliona dolara. Očekuje se da će ovaj film biti "sledeća velika stvar" posle uspešne trilogije "Gospodar prstenova", i da će moći da bude ravnopravan takmac sa Harijem Poterom i "Letopisima Narnije".

U ovom filmu studija Nju Lajn, koji koristi istu strategiju predstavljanja kao što je to radio 2001. godine sa "Gospodarom prstenova", glume Nikol Kidman i Danijel Krejg, novi Džejms Bond. Priča "Zlatnog kompasa" je smeštena u misteriozni paralelni svet gde ljudske duše uzimaju oblik životinja, i prate svoje vlasnike. Kidmanova u filmu glumi naučnika i putnika, a Krejg je istraživač nalik Indijani Džonsu. Međutim, glavna će biti 12-godišnja devojčica Dakota Blu Ričards koja je izabrana, između 10.000 kandidatkinja, za rolu Lire Belakve. Avantura počinje kada njen najbolji prijatelj nestan i ona kreće da ga pronađe.

Sama priča je filmska adaptacija prve knjige Filipa Pulmana u trilogiji "Njegova mračna tkanja". Inače, prva knjiga je u Velikoj Britaniji poznata pod nazivom "Severna svetlost", kao što je i prevedena kod nas.

"Kao i Tolkin, tu postji nešto više od obične fantazije. Priča nije samo o vešticama i vilovnjacima. To je priča o pravim osećanjima", rekao je Krejg novinarima, i potvrdio da je Pulmanov fan.

Reditelj Kris Vejc je poznat po komedijama, a kada je otkrio Pulmanovu trilogiju bio je tako zapanjen imaginacijom da se nada da će snimiti i druga dva dela priče, naravno ako prvi film dobro prođe u bioskopima. Reditelj najavljuje da neće biti "pojednostavljivanja" priče kako bi se udovoljilo "masovnoj pristupačnosti", kao i da će se ograničiti uptreba specijalnih efekata da ne bi postali sami sebi svrha.

"Ipak, moraće da bude pojednostavljenja. Deo mog posla je da zadržim kompleksnost. Osnova priče mora da bude jasna, ali neću moći da imam sijaset komplikovanih stvari koje se takođe dešavaju", pojasnio je Vejc i dodao - "Lakše je adaptirati lošu knjigu nego neku dobru".

Ova priča je mračnija od Roulingovog Harija Potera, koji je zabeležio daleko veći uspeh u svetu, ali se u Nju Lajnu nadaju da će upravo starija publika gledati "Zlatni kompas". Ako sve dobro prođe sledeća dva filma bi se snimala 2008. godine.

Možda će najveći izazov dobroj prođi filma predstavljati činjenica da Pulmanova dela nisu baš poznata u SAD, kao što je to slučaj sa Roulingovom, Tolkinom i Luisom. Trilogija "Gospodar prstenova" je zaradila tri milijarde dolara u ceom svetu, četiri Hari Poter filma 3,5 milijardi, a prvi deo "Narnije" 745 miliona dolara.

 

22.05.2007.
ROBERTO RODRIGEZ REŽIRA NOVU "BARBARELU"
reditelj

Roberto Rodrigez je potpisao ugovor da režira "Barbarelu", novu filmsku adaptaciju SF strip serijala čiji je naslovni lik postao besmrtan kada ga je na filmskom platnu glumila Džejn Fonda 1968. godine. Film će producirati Dino De Laurentis, a u bioskopima će se naći 2008. godine.

Glavna junakinja, koja je imala svoj debi 1962. godine u francuskom magazinu, je plaćenik koji krstari univerzumom u budućosti i preuzima na sebe misije koje zahtevaju njenu neustrašivost, ingenioznost i senzualnost. Strip je pisao i crtao Žan-Klod Forest, a u avanturama Barbarele je uvek bilo dosta seksa.

"Dino De Laurentis mi je rekao - 'Barbarela' je svet gde si slobodan da pustiš mašti na volju, oslobodiš sve svoje fantazije, kreativnost i imaginaciju, gde su mogućnosti bezgranične", rekao je Rodrigez koji voli lik Barbarele, kao i sve šta ona predstavlja.
"Barbarela je ultimativna SF avanturistička heroina - pametna, jaka i seksi", naglašava De Laurentis.

Rodrigez će na ovom projektu raditi sa scenaristima Nilom Purvisom i Robertom Vejdom, koji prave nove avanture Barbarele.

22.05.2007.
INDIJANA DŽONS PROTIV RUSA U OBLASTI 51?
glasina

Iako je do početka snimanja filma "Indijana Džons 4" ostalo još dosta vremena pojavila se i prva glasina o tome šta će se dešavati u njemu. Prema njoj gledaoci treba da očekuju sukob Indijane i Rusa u Oblasti 51, a sama priča će biti svojevrsna reminiscencija knjige Eriha fon Denikena "Kočije bogova". U toj knjizi autor tvrdi da su vanzemaljci dali tehnologiju drevnim rasama.

Prema raznim anonimnim izvorima nastavak ima nezvanično ime "Indijana Džons i grad bogova", snimaće se u blizini Los Anđelesa i u Nju Hejvenu (Konektikat), u Nju Meksiku i na Havajima. Tvrdi se da ova priča ima veze sa onom koju je osmislio Frenk Darabont u svom scenariju, koji nije prihvaćen, a u kome su se pojavljivala kristalna lobanja, vanzemaljci, a delom se radnja odvijala u južnoameričkim hramovima.

22.05.2007.
KONAČNO ĆE SE SNIMATI "NEUROMANSER"
film

Vilijem Gibsonov kiberpank SF klasik "Neuromanser" konačno stiže na filmsko platno u nezavisnoj produkciji Pitera Hofmana. Film će imati budžet od 70 miliona dolara, i zamenio je Pol Verhovenov projekat "Snežna kraljica". "Neuromansera" će režirati Džozef Kan, koji je radio reklame.

Hofmanova kompanija Seven Arts još nije formalno najavila projekat, ali je Hofman o njemu govorio sa novinarima na svojoj jahti u Kanu.

21.05.2007.
"ŠREK TREĆI" OBORIO REKORD ZA ANIMIRANE FILMOVE
film

"Šrek Treći" je za prva tri dana prikazivanja u severnoameričkim bioskopima zaradio 122,9 miliona dolara i tako oborio rekord kojeg je držao prethodni deo ovog serijala (108 miliona dolara, prvi "Šrek" je debitovao sa 42) za animirano ostvarenje sa najvećom zaradom. Takođe je "Šrek Treći" imao više gledalaca nego "Šrek 2" - 18 naprema 17,4 miliona. Inače, ovaj rezultat je treći na listi najboljih debija svih vremena - veću zaradu su imali samo "Spajdermen 3" i "Pirati sa Kariba: Tajna škrinje".

Ovaj uspeh je još veći ako se doda da "Šrek Treći" nije dobio samo hvalospeve od kritičara - naprotiv, većina velikih kritičarskih imena nije se najpohvalnije izrazila o njemu, a i samo pre dve nedelje je "Spajdermen 3" (151 milion dolara) postigao novi rekord u gledanosti. "Šrek Treći" je prevazišao svačija očekivanja - analitičari su mu predviđali start između 80 i 110 miliona dolara, ali bez obzira na dobar start sada niko ne tipuje na njega da će uspeti da ostane na prvom mestu po zarade i sledeće nedelje pošto tada u bioskope stiže treći deo "Pirata sa Kariba". Treba podsetiti da je "Šrek" serijal najuspešnija animirana franšiza svih vremena koja je do sada zaradila 1,4 milijarde dolara.

Na drugom mestu liste je urpavo "Spajdermen 3" sa 28,5 miliona dolara, i ukupnom zaradom od 282 miliona dolara, dok je zombi triler "28 nedelja kasnije" pao na treće mesto sa 5,2 miliona dolara zarade. Četvrit je tinejdžerski triler "Disturbia"" sa 3,7 miliona dolara i ukupnih 71,3.

 

21.05.2007.
"SPAJDERMEN 3" NAJGLEDANIJI ŠIROM SVETA
film

Iako je u Severnoj Americi "Spajdermen 3" pao na drugo mesto liste najgledanijih, u ostatku sveta je drugu nedelju za redom na prvom mestu. Prve procene govore da je film zaradio 49,6 miliona dolara iz 15.850 bioskopskih sala iz 105 zemalja. Za sada je van Severne Amerike zarađeno 465,1 milion dolara, čime je skinut sa 17. mesta međunarodne liste zarade svih vremena "Kralj lavova". "Spajdermen 3" je, kada se sve sabere, već zaradio 747 miliona dolara u celom svetu.

Na drugom mestu je debitant u bioskopima "Šrek Treći" koji je zaradio 13,3 miliona dolara iz Rusije, Ukrajine, Rumunije i Filipina. Interesantno je da je u Rusiji zarađeno 11,1 miliona dolara što je rekord svih vremena za debi nekog stranog filma u ovoj zemlji. Ovaj film će 31. maja debitovati u Maleziji i Singapuru, zatim sledi 38 zemalja u junu, Liban u julu, pet evropskih zemalja u avgustu, a na Kipru i u Grčkoj u septembru.

Na trećem mestu je Dejvid Finčerova krimi drama "Zodiak" sa 9,5 miliona dolara iz 1.400 bioskopa iz 17 zemalja. Film je istog dana prikazan u Kanu i u Beogradu. Film "28 nedelja kasnije" je bio peti na međunarodnoj listi sa tri miliona dolara iz 13 zemalja.

21.05.2007.
FINSKI BEND LORDI SNIMA HOROR FILM
film

Hevi-metal bend Lordi iz Finske, prošlogodišnji pobednici Pesme Evrovizije, kreću na velika platna sa horor filmom. Lider grupe Mr. Lordi, čije je pravo ime Tomi Putansu, je u Kanu najavio da ovog meseca počinje snimanje filma "Dark Floors" na engleskom jeziku, a da će premijera biti krajem godine u Finskoj. Ipak, Mr. Lordi nije želeo da otkrije nešto više o filmu.

"Na neki način to je dradicionalni horor film, ali tradicionalni moderni horor film. Naravno, u njemu ima čudovišta. Tu su i neki obrti u priči, svakako i zastrašujuće scene i atmosferu jeze - više je psihološke prirode. Lordi ide u zonu smurka, to je uglavnom ono što možete o njemu reći", rekao je pevač grupe Lordi.

Ostali članovi grupe - Amen (Nezaustavljiva mumija), Ava (Vampriska grofica), Oks (Pas iz pakla) i Kita (Vanzemaljski zver) su istakli kako su želeli da nastupe u horor filmu nakon što su pobedili prošle godine na takmičenju Izbor za pesmu Evrovizije sa svojom numerom "Hard Rock Hallelujah".

21.05.2007.
ROBOT-IGRAČKA KAO INSPIRACIJA ZA FILM
film

Producent Avi Arad se udružio sa Stivenom Polom iz firme Crystal Sky Pictures kako bi napravili "Robosapien" film za čiju će inspiraciju poslužiti inteligentna robot-igračka koja se odlično prodaje. Arad i Pol su se već ranije udružili na još jednom filmu sa inspiracijom iz sveta igračaka - "Bratz", koji u bioskope SAD ulazi u avgustu.

Arad je za "Robosapien"" napisao scenario sa Maksom Botkinom, a režiraće ga Šon Maknamara. Budžet ovog delom igranog, delom kompjuterski animiranog filma, biće između 25 i 30 miliona dolara. Snimanje počinje u novembru.

Priča će se baviti naučnikom koji radi na veštačkoj inteligenciji i stvaranju robota za ljudske potrebe, ali otkriva da korporacija, za koju radi, planira da robota upotrebi u vojne svrhe. On, potom, krade jednu od svojih kreacija - robota Tobija, koji u seriji događaja biva izgubljen, polomljen i ponovo opravljen od strane 11-godišnjeg dečaka koji živi sam sa majkom. Robot i dečak postaju prijatelji i sledi nova serija događaja koja će kulminirati njihovim pokušajem da dečakovu majku i naučnika izbave iz zatvora.
Arad, koji se nekada bavi pravljenjem igračaka, je lično dizanirao Tobija kao najnovij model Robosapiens domena, i ovaj model će ući u prodavnice kada se film bude pojavio u bioskopima.

20.05.2007.
PREMIJERA TREĆEG NASTAVKA "PIRATA S KARIBA"
film

Globalno "ludilo" za piratima se nastavlja! Treći nastavak filma "Pirati s Kariba: Na kraju sveta" premijerno je prikazan u Diznilendu u Anahajmu.

Gomila uzbudjenih obožavatelja pojavila se na premijeri kako bi pozdravila zvezde filma, Džonija Depa, Orlanda Bluma, ali i gitaristi Rolling Stonesa Kita Ričardsa (Rolling Stones), koji u trećem nastavku igra oca Džonija Depa, odnosno kapetana Džeka Speroua.

Dosadašnja dva nastavka "Pirata s Kariba" zaradila su više od milijardu dolara, a treči deo "Na kraju sveta" jedan je najskupljih filmova u istoriji Holivuda, sa budžetom od navodno 300 miliona dolara.

U trećem nastavku kapetan Barbosa (Džefri Raš), Vil tarner (Orlando Blum) i Elizabeta Svon (Kira Najtli) pokušavaju da oslobode Džeka Sparoua (Džoni Dep) iz zamke Dejvija Džonsa (Bil Najdži).

Džoni Dep je izjavio da već pet godina uživa u ulozi Džeka Speroua, lik koji je, prema sopstvenom priznanju, bazirao upravo prema liku i delu Kita Ričardsa.

Holivudska zvezda kaže da je bilo vrlo interesantno stvoriti lik koji će svakome biti interesantan. "Glavna stvar koju sam pokušao da napravim sa likom kapetana Džeka bila je da ga učinim dopadljivim i za petogodišnje dete, ali i za ljude od 80 godina i intelektualce", rekao je Dep.

Film kreće u svetske bioskope od 25. maja.

 

20.05.2007.
"HARI POTER I KAMEN MUDROSTI" - NAJBOLJA KNJIGA U POSLEDNJIH 25 GODINA
knjiga

Roman britanske spisateljice Dž.K. Rouling "Hari Poter i kamen mudrosti" je proglašena najboljom knjigom u poslednjih 25 godina - tako su odlučil ljubitelji knjiga u glasanju koje je organizovao lanac knjižara Waterstone kako bi proslavili 25 godina svog postojanja.

"Uopšte nisam iznenađen ovakvih rezultatom", rekao je Džon Houels, portparol knjižarskog lanca uz pojašnjenje da je ta knjiga imala uticaj na mnoge ljude tokom protekle decenije i da je promenila način na to šta sve jedna knjiga može da postigne.

"Ona je pokrenula jedan fenomen i mislim da je zasluženi pobendik", zaključio je Houels.

U prvih pet, od fantastičnih ostvarenja, su još: 2. mesto "Vremeplovčeva žena" Odri Nifinger, 3. mesto "Severna svetlost" Filip Pulman i 5. mesto "Da Vinčijev kod" Den Braun.

 

20.05.2007.
HELENA BONAM-KARTER ŠOKIRANA "POTROŠNJOM VREMENA" NA SNIMANJU HARI POTER FILMA
glumac

Britanska glumica Helena Bonam-Karter je bila šokirana činjenicom da joj je za tri rečenice u predstojećem Hari Poter filmu bilo potrebno šest nedelja snimanja. Ona ima ulogu Belatriks Lestrejndž u filmu "Hari Poter i Red Feniksa", a priznaje da je predugo čekanje za tako malo posla bilo prosto frustrirajuće.

"Imala sam pet rečenica. Mislim, da su posle izbacili tri, a ja sam zbog toga na snimanju bila šest nedelja. I dalje mi nije jasno kako sam ja tamo bila tako dugo. To je bilo 90% izgubljenog vremena u čekanju. Dobro, bilo je to ugodno čekanje, i stvarno sam uživala provodeći vreme uz veterane britanskog glumišta kao što su Alan Rikmen, Ričard Grifits i Geri Oldman, ali ipak to nije nešto što će da vam odredi dalji tok karijere. Bilo je to kao na odmoru - leškarili smo i ćaskali. Ne očekujete veliku satisfakciju od dobro obavljenog posla, ali je lepo biti deo toga", ispričala je svoje impresije glumica.

20.05.2007.
SEMJUEL L. DŽEKSON TRAŽEN ZA ULOGU SUPERNEGATIVCA OKTOPUSA
glumac

Semjuel L. Džekson pregovara da nastupi kao misteriozni supernegativac Oktopus u Frenk Milerovoj filmskoj adaptaciji "The Spirit". Film će biti baziran na Vil Ajsnerovom strip serijalu koji se bavi Denijem Koltom, ambicioznim mladim policajcem koji je poginuo na zadatku, a potom se, pod misterioznim okolnostima, ponovo rodio kao maskirani čovek poznat kao "Spirit".

Džekson bi bio njegov neprijatelj - krotak laboratorijski asistent koji sebe preobražava u psihotičnu noćnu moru koja ubija svakog dovoljno nesrećnog da mu vidi lice. Oktopus, pored toga, planira i da uništi Central Siti, gde se radnja strip serijala dešava.

Frenk Miler je ovaj projekat predstavio na Kanskom filmskom festivalu. Miler je tvorac grafičke novele "300" po kojoj je Zak Snajder režirao istoimeni film, a bio je i koreditelj filma "Grad greha", zajedno sa Robertom Rodrigezom, koji je rađen na takođe njegovom strip serijalu. "The Spirit" će biti prvi Milerov samostalni rediteljski projekat.

20.05.2007.
"HELLBOY 2" IDE U MAĐARSKU
film

Giljermo del Toro će snimati film "Hellboy 2" u Mađarskoj, gde se raditi od juna. Inače, to će biti prvi film koji će se snimati u novoizgrađenom Korda studiju, a ujedno i najveća produkcija snimana u ovoj evropskoj zemlji.

Korda studio je izgrađen u napuštenoj vojnoj bazi na oko 20 kilometara van Budimpešte, po ceni od 124 miliona dolara. Studio je otvoren u aprilu, ima šest zvučnih scena i drugi najveći na svetu vodeni tank.

19.05.2007.
IGRA "PIRATI SA KARIBA 3" STIŽE U PRODAVNICE TRI DANA PRE FILMA
igre

Dizni će objaviti novu video igru, baziranu na filmu "Pirati sa Kariba: Na kraju sveta", 22. maja - tri dana pre nego što film debituje u bioskopima širom sveta. U igri će se pojviti svojim likovima celokupna postava ukljućujući Džonija Depa (Džek Sperou), Orlando Bluma (Vil Tarner), Kiru Najtli (Elizabet Svon), Čou Jun-Feta (kapetan Sao Feng), Džofrija Raša (Barbosa) i Bila Naja (Dejvi Džons). Ekskluzivan lik u igri je negativac Crni Bart kome je lik pozajmio Keri Elves.

Mnogi od glumaca su, na različitim strana sveta, provodili sate i sate u studijima pozajmljujući i svoje glasove za dijaloge u igri - Džejred Batler, Stelan Skarsgard, Mekenzi Kruk, Li Arenberg, Tom Holander, Džonatan Prajs, Dejvid Šofild, Krispin Frimen i Mišel Li, a korišćeni su i dubleri za ostatak postave. Među njima je i čovek koji je "glumio" Depa. Džoni Dep je, inače, pozajmio svoj glas za PC i PS2 igru "Pirati sa Kariba: Legenda o Džeku Sperou" koja je objavljena 2006.

Koliko je problem snimanja glumaca bio veliki možda najbolje govori sledeći podatak - za taj zadatak bilo je potrebno tri meseca i snimanja u Los Anđelesu, Nemačkoj, Južnoj Africi i Mađarskoj. Kompletan snimljen materijal traje oko 12 sati.

Dizni je na ovom projektu sarađivao sa rediteljem Gorom Verbinskim, a scenarista Teri Rosio, koji je pisao dijaloge za sva tri filma, je doprineo i dijalozima u igri.

 

19.05.2007.
"HALO 3" STIŽE U PRODAVNICE 25. SEPTEMBRA
igre

Korporacija Majkrosoft je odredila datum ulaska igre "Halo 3" u prodavnice - biće to 25. septembra, uz nadu da će upravo ovaj nastavak popularnog serijala pomoći dalji rast prodaje Xbox 360 konzole. U ovoj igri igrač na sebe preuzima ulogu futurističkog vojnika koji pokušava da preokrene plimu rata protiv vanzemaljske armije.

Majkrosoft se sa Sonijem i Nintendom bori za dominaciju nad tržištem industrije video igara koje se procenjuje na 30 milijardi dolara. Objavljivanjem igre "Halo 3" u septembru očekuje se veća prodaja Xbox 360 konzola što bi trebalo da stvori veću bazu korisnika za kraj godine kada će uslediti prava navala novih igrica.

Iz Majkrosofta smatraju da će kraj godine biti težak za Soni pošto oni nemaju odgovor na "Halo 3". Inače, prodaja ove igre će u Evropi započeti 26. septembra, a još nije određen datum za Japan. Cena regularnog "Halo 3" izdanja će biti 60 dolara, dok će dve ograničene edicije biti prodavane po 70 i 130 dolara.

 

19.05.2007.
"EVERQUEST II: RISE OF KUNARK" STIŽE U NOVEMBRU
igre

Soni je najavio da razvija "EverQuest II: Rise of Kunark", četvrto proširenje popularne internet RPG igre, koja će biti objavljena 13. novembra. Tada će se u SAD pojaviti u prodavnicama, a moći će i da se daunlouduje preko neta po ceni od 39,99 dolara.

U ovom proširenju biće predstavljena nova rasa - Sarnak, nova polazna lokacija i nekoliko prašumskih ostrva. Naravno, tu su još nove zone, potrage, oruđa, oklopi i novi likovi za igru.

18.05.2007.
DALASKI SIMFONIČARI PREDSTAVLJAJU "MUZIKU ZVEZDANIH STAZA"
audio

Dalaski simfonijski orkestar će predstaviti "Muziku Zvezdanih staza" 5. i 6. juna u Mejerson simfonijskom centru. U pitanju je svetska premijera tokom koje će biti izvođena muzika Džerija Goldsmita, Aleksandra Karidža, Klifa Ejdelmana, Leonardo Rozenmana, Denisa Mekartija i Džejmsa Hornera. Uz njih će se kao naratori pojaviti veterani "Zvezdanih staza" Džon Delansi i Robert Pikardo.

 

18.05.2007.
MOZAIK-ROMAN RIČARDA BOUSA
knjiga

Ričard Bous je nagrađivani autor čija je knjiga "From the Files of the Time Rangers" zapravo "mozaik-roman". Finalista Nebjula nagrade je serija povezanih priča koje se bave vremeplovnim pričama i "zlatnim dobom SF palpa", vremeskim policajcima, drevnim bogovima, kako postati predsednik u svetu koji nije ni nalik našem, ali i šta se dešava kada jedan svet nalik našem postane svestan kompleksnog vremenskog toka.

"Priče su uglavnom smeštene u 20. i 21. vek, čuvena odmarališta, urbane ulice velikih gradova, predgrađa iz 50-tih, hramove bogova. Sve je tu zasnovano na spekulativnoj fikciji, alternativnim svetovima i alternativnoj istoriji i mitu", kaže pisac.

Njemu je kao inspiracija za knjigu poslužila serija fotografija koje je pronašao o veličanstvenoj Pensilvanija stanici - od njenih najslavnijih dana iz prve polovine 20. veka pa do trenutka kada je uništavana. To je Bousa nagnalo na razmišljanje o alternativnim istorijskim događajima i potom je počeo da stvara priče objedinjene u roman koji ima brojne likove, većinom humanoida. Priča počinje trojicom kadeta koje su Rendžeri spasili iz vremenskog toka.

17.05.2007.
DOMINACIJA "SPAJDERMENA" PLAŠI LOKALNU KINESKU KINEMATOGRAFIJU
film

"Spajdermen 3" je okupirao bioskope u Kini i povećao strah od holivudskih blokbastera koji izbacuju kineske bioskope iz dvorana u njihovoj sopstvenoj zemlji. Poslednje ostvarenje o avanturama Čoveka-pauka je već dobio titulu filma sa najvećom zaradom u Kini tokom 2007. godine sa 104 miliona juana (13,4 miliona dolara). Pošto su operateri "gladni" zarade, onda oni "Spajdermena" stavljaju u sve svoje bioskope i tako uskraćuju podršku kineskim filmovima.

"Ako kineski bioskopi budu okupirani stranim visokobudžetnim filmovima, onda niko neće ulagati u domaću kinematografiju- Žao nam je kada vidimo da Kinezi ne gledaju sopstvene filmove. Nema rezona da skoro svi bioskopi prikazuju 'Spajdermena 3'", kaže Vivijan Vu, kineska glumica.

 

17.05.2007.
"GOSPODAR MUVA" - AMERIČKI RIELITI ŠOU SA DECOM U GLAVNOJ ULOZI
tv

Nobelovac Vilijem Golding je 1954. godine objavio roman "Gospodar muva" koji je sada poslužio kao inspiracija za dečji rieliti šou u kojem će se pratiti grupa dece koja će pokušati da izgradi sopstveno društvo. Mediji u SAD prenose da će šou, koji trenutno nosi naziv "Dečja nacija"" (Kids Nation), imati 40 učesnika starih između 8 i 15 godina, koji će pokušati da život prilagode sebi.

Umesto pustog ostrva, gde se dešava radnja bestseler romana "Gospodar muva", učesnici ovog šou programa će biti smešteni u Bonanca Sitiju, napuštenom gradu u Novom Meksiku koji je pust više od jednog veka. Deca, koja se prijave za učestvovanje, živeće u njemu bez nadzora roditelja i modernog komfora. Cilj će biti da izgrade društvo u kojem će oni sami donositi zakone, izabirati lidera i izgraditi ekonomiju.

Deci će se davati izbor između stvari koje su im potrebne - kao što su hrana i durge zalihe, i onoga što žele - kao što su igračke. Mreža CBS će početi da snima seriju do kraj aove godine.

Goldingov "Gospodar muva" je priča o grupi školskih učenika koji se evakuišu na početku Trećeg svetskog rata, i čiji se avion srušio, a oni su se spasili na jednom tropskom ostrvu gde moraju da se staraju o sebi bez pomoći odraslih.

17.05.2007.
"TERMINATOROM" PROŠIRITI USPEH "AMERIČKOG IDOLA"
tv

Američka televizijska mreža Foks planira da futurističkom dramom, kojoj je inspiracija filma "Terminator 2", i sa još par sitkoma pokuša da proširi dominaciju pevačkog takmičenja "Američki Idol" u udrarnom terminu. Kada je reč o spin-of projektu reč je zapravo o serijalu "Letopisi Sare Konor", i u njemu ćemo videti kako Sara Konor pokušava da zaštiti sebe i svog sina od napada robotskih neprijatelja.

Foks trenutno dominira udranih terminom kod gledalaca između 18 i 49 godina, koji najviše zanimaju reklamne agencije. Za to su zaslužni "Idol"" i samo dve serije - špijunski triler "24" i medicinska drama "Bolnica"".

16.05.2007.
NASTAVAK BREM STOKEROVOG "DRAKULE" NA FILMU
film

Ernest Dikerson će režirati film "The Un-Dead", novo poglavlje Brem Stokerovog "Drakule" za koje su zaslužni njegovi potomci. Film će biti baziran na romanu Stokerovog pranećaka Dejkra Stokera i Iana Holta. Holt je uradio adaptaciju romana, a snimanje će početi krajem ove godine na lokacijama u istočnoj Evropi.

Zaplet ovog filma će se baviti događajima 25 godina posle onih koje su opisane u originalnoj priči, a koja je prvi put snimljena 1931. godine.

Inače, u planu je i objavljivanje originalne verzije Stokerovog "Drakule" koji je skraćen pre prvog štampanja. Upravo neki od ovih zapleta su inkorporirani u nastavku i biće iskorišćeni u novom filmu. Među novim likovima koji se pojavljuju su Džek Trbosek i legendarna Madam Batori.

 

16.05.2007.
FANTASTIKA ZA TINEJDŽERKE
knjiga

Zainteresovanost tinejdžerki za fantastiku, osim ako nije reč o Hariju Poteu, je retka i zato je spisateljici Elen Kušner, čiji je roman "The Privilege of the Sword" u finalnoj trci za Nebjula nagradu, jako drago što su tinejdžerke otkrile ovu njenu knjigu i sa zadovoljstvom je čitaju.

"Možete je čitati kao tinejdžersko ostvarenje - govori se o devojci i njenim prijateljima i šta im se dešava. A, ako ste odrasli - onda je čitate kao drugu vrstu knjige. Ono što volim je što se tu stvari dešavaju na nekoliko različitih nivoa", kaže Kušnerova.

Njena glavna junakinja je 15-godišnja Katerina koja je nećaka junaka Aleka iz knjige "Swordspoint". Iako ima aristokratsko poreklo, njena porodica nema novca. Svi iz njene porodice imaju psihičke probleme, a ona je jedina normalna osoba, praktična i osećajna koja će morati da se brine o odraslima koji je okružuju. Međutim, to nije sve - ubrzo će početi i druge stvari da se dešavaju koje će zahtevati od Katerin dosta drugih aktivnosti.

15.05.2007.
ROULINGOVA MOLI POJEDINCE DA NE KVARE ČITANJE KRAJA POSLEDNJE HARI POTER KNJIGE
pisac

Britanska spisateljica Dž.K. Rouling je zamolila sve da ostave kraj završne knjige o Hariju Poteru kao iznenađenje i da ne otkrivaju misteriju fanovima bestseler serijala o dečaku-čarobnjaku. Njeni komentari su usledili nakon što je na fanovskom sajtu The Leaky Cauldron (www.the-leaky-cauldron.org) objavljeno da su oni dobil i-mejl od ljudi koj tvrde da znaju sadržaj romana "Harry Potter and the Deathhly Hallows".

"Ostaje nam još nešto manje od tri meseca do objavljivanja knjige i krenuli su prvi žagori kojima se predviđa šta će se dešavati u novoj knjizi. Želela bih da čitaoci, od kojih su mnogi odrasli sa Harijem, mogu da čitaju poslednju avanturu bez toga da unapred znaju šta će se desiti", rekla je Roulingova. "Neki će, čitajući ovo, da pomisle da ja želim da zaštitim prodaju knjige a ne moje čitaoce. Spojleri neće sprečiti ljude da kupuju knjige, kao što je to bilo i ranije, jedino što će uraditi jeste da unište zadovoljstvo čitanja knjige", zaključila je britanska spisateljica.

Iako je nova knjiga stavljena pod izuzetno velike mere obezbeđenja, sa fanovskih veb-sajtova se upozorava da informacije uvek nađu prostor da procure - nekada od zaposlenih iz knjižara ili biblioteka koje unapred dobiju knjigu. Sajt The Leaky Cauldron je naglasio da neće objavljivati nikakve informacije sem ako dolaze od same Roulingove.

 

15.05.2007.
ROULINGOVA PIŠE HARI POTER ENCIKLOPEDIJU?
pisac

Predstavnik britanske spisateljice Dž.K. Rouling (41) je potvrdio da postoji mogućnost da ona napiše osmi deo Hari Poter serijala. Kristofer Litl je istaokao da je Roulingova "zadržala sva prava na Hari Poter serijla" uključujući i prateće knjige "koje će možda sama napisati".

Roulingova, očigledno, namerava da iskoristi sve beleške koje je tokom poslednjih deset godina napisala kako bi stvorila enciklopediju sveta Harija Potera. Takva knjiga bi obuvhatila "istorijske" figure, uključujući i osnivače Hogvortska, škole za čarobnjake i veštice, i predstavila genealogiju glavnih junaka.

Sama Roulingova je na svom sajtu napisala da je "prosto neverovatno" da bi ona mogla da piše još Hari Poter knjiga, ali da postoji šansa da razvije ideju Enciklopedije.

"Mogla bih da napišem osmu knjigu, neku vrstu enciklopedije, u dobrotvorne svrhe. Mogla bih da iskoristim dodatni materijal koji nije našao mesto u knjizi", napisala je Roulingova.

Ona je već napisala dve slične knjižice 2001. godine - "Kvidič kroz vekove" i "Fantastična stvorenja i gde ih naći" za Comic Relief. Njihovom prodajom zarađeno je 15 miliona funti za ovu dobrotvornu organizaciju.

 

15.05.2007.
ŠKOTI SU NAJVEĆI FANOVI HARIJA POTERA
knjiga

Internet prodavac knjiga Amazon.com je objavio koje je mesto na svetu dobili titulu grada sa najviše ljubitelja Harija Potera. U pitanju je Bankori u Aberdinšajeru. Gradić sa 6000 stanovnika ima najveći procenat naručenih knjiga - sedmog dela serijala "Harry Potter and Deathly Hallows", u odnosu na broj stanovnika.

15.05.2007.
"RATOVI ZVEZDA" - ŠAMPION SPECIJALNIH EFEKATA
film

"Ratovi zvezda" proglašen je za film koji je imao najveći uticaj u oblasti specijalnih efekata u čitavoj istoriji filma. Iza tog ostvarenja Džordža Lukasa iz 1977. godine nalazi se film "Blade Runner" Ridlija Skota, snimljen 1982. godine. Treće mesto ravnopravno dele "Odiseja u svemiru 2001" Stenlija Kjubrika (1968) i "Matriks" braće Vačovski (1999).

"Ovi filmovi izvršili su značajan i dugorajan uticaj na primenu i usvajanje specijalnih efekata kao pravog umetničkog elementa kinematografskog izraza i narativne umetosti", rekao je tim povodom Eric Rot, direktor kompanije Visual Efects Society (VES).

Lista je izradjena na osnovu glasova 1.500 članova te firme koja se već deset godina bavi specijalnim efektima na filmu.

14.05.2007.
DŽEK MEDEVIT DOBIO NEBJULA NAGRADU
nagrada

Džek Mekdevit je dobitnik ovogodišnje Nebjula nagrade za naučnu fantastiku i fantastiku u kategoriji romana za svoje delo "Seeker". U pitanju je nagrada koju svake godine dodeljuje Udruženje SF i fentezi pisaca Amerike, a ovoga puta ceremonija je održana 12. maja u Njujorku. To je "profesionalna" nagrada, za razliku od nagrade Hjugo koju dodeljuju fanovi na Svetskoj konvenciji.

U ostalim kategorijama Nebjulu su ove godine dobili - novela: "Burn"" - Džejm Patrik Keli, noveleta: "Two Hearts" - Piter S. Bigl, kratka priča: "Echo" - Elizabet Hend, scenario: "Howl's Moving Castle"" - Hajao Mijazaki, Sindi Dejvis Hjuit i Donald H. Hjuit (bazirano na romanu Dajane Vajn Džons).

Tokom ceremonije dodeljene su još neke nagrade - "Andre Norton" nagrada: ""Magic or Madness" - Džastin Larbalestijer, "Dejmon Najt memorijal Grand master": Džejms Gan i "Autor Emeritius": D.Dž. Kompton.

 

14.05.2007.
"SPAJDERMEN 3" ZADRŽAO PRVO MESTO U SEVERNOJ AMERICI
film

I drugu nedelju na čelu liste najgledanijih u Severnoj Americi je film "Spajdermen 3" koji je za drugi vikend zaradio 60 miliona dolara (242,1 milion za deset dana). Na drugom mestu je apokaliptični zombi film "28 Weeks Later", nastavak iznenađujućeg hita iz 2003. godine "28 Days Later". Nastavak je, za prva tri dana prikazivanja, zaradio 10 miliona dolara. Radnja filma je smeštena u Britaniju koju je poharao virus koji žrtve pretvara u zombije. Pod američkom vojnom okupacijom je i opusteli London, a proglas da je bezbedno vratiti se u njega će se pokazati preuranjenom.

Tinejdžerski triler "Disturbia" je sa 4,8 miliona dolara na četvrtom mestu (za pet nedelja je zaradio 66 miliona dolara), "The Invisible" je sedmi sa 2,2 miliona, a "Upoznajte Robinsonove" deseti sa 1,6 miliona dolara.

14.05.2007.
ČOVEK-PAUK ZARADIO 85,5 MILIONA DOLARA U SVETU
film

Film "Spajdermen 3" je proteklog vikenda zaradio 85,5 miliona dolara van granica Severne Amerike i tako stigao do ukupne sume od 380 miliona dolara. Ako se na to doda zarada iz Severne Amerike dolazi se do 622 miliona dolara, pa analitičari procenjuju da je on na najboljem putu da pređe preko milijardu dolara čime bi se priključio klubu od samo tri filma koja su to do sada uspela - "Titanik", "Gospodar prstenova: Povratak kralja" i "Pirati sa Kariba: Tajna škrinje".

14.05.2007.
KAKO BI ROB ZOMBI REŽIRAO POSLEDNJI HARI POTER FILM?
film

Nakon prva dva snimljena filma o Hariju Poteru činilo se da će svaki naredni deo priče raditi novi reditelj. Posle Krisa Kolambasa, koji je snimio "Hari Poter i kamen mudrosti" i "Hari Poter i dvorana tajni", došli su Alfonso Kuaron ("Hari Poter i zatovrenik iz Askabana"), Majk Njuel ("Hari Poter i vatreni pehar") i Dejvid Jejts (predstojeći "Hari Poter i Red Feniksa"). Međutim, Jejts će ponovo sesti u rediteljsku stolicu za film "Hari Poter i Polukrvni Princ", što ostavlja samo jedno mesto za eventualno novo rediteljsko ime. Da li će se i ono ponoviti, ili će na njega sesti neko novi pokazaće se već najverovatnije tokom sledeće godine. U međuvremenu, neki su se zapitali šta bi bilo kako bi taj završni film izgledao kada bi ga radio Teri Gilijem ili Tim Barton. Pošto Hari Poter pruža mnogo mogućnosti, evo razmišljanja nekih reditelja na tu temu.

Rob Zombi: "Najverovatnije bi bio nasilan, sa puno golotinje. To mu je potrebno. Hari bi često govorio - jebote. To bi ga začinilo".

Zak Snajder ("300"): "Problem sa Hari Poterom je što ga ne možete raditi drugačije od knjige. Da li bi voleli da vidite seks ili više borbi. Naravno. Doduše, filmovi postaju sve mračniji kako glavni junak odrasta i to ima smisla. A bilo bi super ako bi Hari umro na kraju".

Dejvi Finčer ("Zodijak"): "Da li bi mogao da ga napravim da bude mračniji nego Alfonso Kuaron. Ne znam. Da li bi Hari trebao da umre - kao i svi dobri tinejdžeri, mora!"

Džordž Miler ("Happy Feet: Ples malog pingvina"): "Ono što me je zapanjilo je kada sam razmislio i shvatio da je u svakom stvarno popularnom filmu iz 60-tih ili 70-tih godina heroj umirao. Ne znam u čemu je štos, da li je to bilo doba nekog fatalizma i rezultat Vijetnamskog rata. Bilo bi interesantno i odvažno da Hari umre na kraju".

Tom Tikver ("Parfem"): "Ono što mi se sviđa kod Hari Poter serijala je što je Hari stariji to su i filmovi sve strašniji. Ja bih stoga upravo na tome insistirao. Zanima me da vidim koliko će odvažni biti da idu u tom pravcu"".

Edgar Rajt ("Hot Fuzz""): "Mislim da bih voleo da vidim golog Danijela Radklifa, kao u predstavi na londonskom Vest Endu. Zapanjujuće je bilo videti ogroman poster ispred pozorišta, ludilo"".

Edvard Cvik ("Krvavi dijamant"): "U vreme prvog Harija Potera je sam još čitao svojoj kćerki. Sigurno je da znam šta bi sa tim filmovom, i ona bi bila srećna da sam ga ja režirao. Bilo je divno videti kako je Kuaron uradio treću epizodu, stvarno odličan posao. Nisam siguran da bih ja želeo da budem reditelj petog filma".

Giljermo del Toro ("Panov lavirint"): "Zapravo sam dobio ponudu za treći deo, pre Alfonsa. A onda sam postavio pitanje - Šta je sa Alfonsom? Smatrao sam da bi on bio fantastičan za taj deo. Stvarno volim knjige o Hariju Poteru, neverovatno su bogate i sa puno teksture, i mislim da imaju jedan mračan ton - mračniji nego što ga imaju filmovi, sve dok Alfonso nije došao. Nadam se da će se on vratiti, njega bih najviše voleo. Ako on to ne bi više radio, onda bih voleo da se ja oprobam i to tamo gde mogu da ubijem nekog od junaka, voleo bih da budem čovek koji će okončati serijal - dođem i uništim sve što je bilo ko od njih stvorio".

 

14.05.2007.
"POVRATAK SUPERMENA" SA NAJVIŠE SATURN NAGRADA
nagrada

Na 33. ceremoniji Saturn nagrada, koje dodeljuje Akademija SF, fentezi i horor filmova, najuspešniji je bio "Povratak Superemena" sa pet trofeja. Ceremoniju su vodili zvezde serije "Heroes" Greg Grunberg i Džefri Ros. Sledi spisak nagrađenih:

Filmske nagrade

Science Fiction Film: Children of Men
Fantasy Film: Superman Returns
Horror Film: The Descent
Action/Adventure/Thriller Film: Casino Royale
Animated Film: Cars
International Film: Pan's Labyrinth
Actor: Brandon Routh (Superman Returns)
Actress: Natalie Portman (V for Vendetta)
Supporting Actor: Ben Affleck (Hollywoodland)
Supporting Actress: Famke Janssen (X-Men: The Last Stand)
Performance by a Younger Actor: Ivana Baquero (Pan's Labyrinth)
Director: Bryan Singer (Superman Returns)
Writing: Michael Dougherty and Dan Harris (Superman Returns)
Music: John Ottman (Superman Returns)
Costume: Yee Chung-Man (Curse of the Golden Flower)
Makeup: Todd Masters and Dan Rebert (Slither)
Special Effects: John Knoll, Hal Hickel, Charles Gibson and Allen Hall (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest)

Televizijske nagrade

Network Television Series: Heroes
Syndicated/Cable Television Series: Battlestar Galactica
Presentation on Television: The Librarian: Return to King Solomon's Mines
Actor on Television: Michael C. Hall (Dexter)
Actress on Television: Jennifer Love Hewitt (Ghost Whisperer)
Supporting Actor on Television: Masi Oka (Heroes)
Supporting Actress on Television: Hayden Panettiere (Heroes)

Video nagrade

DVD Release: The Sci-Fi Boys
DVD Special Edition Release: Superman II
DVD Classic Film Release: Gojira
DVD Collection: James Bond Ultimate Edition
DVD Television Series: Masters of Horror
Retro Television Series on DVD: Adventures of Superman

14.05.2007.
"HALO 3" NE IZAZIVA ODUŠEVLJENJE
igre

Majkrosoft je dozvolio da se pogleda malo njihova "Halo 3" igra koja će najverovatnije predstavljati završni deo pucačke tehnologije koja je stekla popularnost širom sveta. Međutim, oni koji su mogli da "zavire" nisu baš bili oduševljeni onim što su mogli da vide.

"Na grafici mora da se radi. Ne razlikuje se mnogo od prethodnog dela. Imaju pet ili šest meseci do objavljivanja tako da će ispeglati oni to. Kada uporedim sa drugim stvarima koje se razvijaju, onda se ovo baš i ne ističe", rekao je Nikolas Puleo, urednik igračkog veb-sajta Evilavatar.com

Javno testiranje igre, sa beta verzijom, počinje od sledeće srede. Mnogi već sa nestrpljenjem očekuju da vide kako će sada izgledati igra sa futurističkim vojnikom koji treba da spase čovečanstvo od vanzemaljske koalicije.

Jedna od stvari koja bi trebalo da bude naročito interesantna je izuzetna realističnost pokreta koja će pratiti stvarne zakone fizike. Ovo naročito ističu iz firme Bungie Studios, koja pravi igru, pa će tako mrtva tela da plutaju, granate koje padnu u sneg će ostajati na mestu, dok će one koje padnu na tvrdu površinu da se odbiju i otkotrljaju. Meci će rikošetirati kada se odbiju od zidova.

Prva "Halo" igra je pomogla Majkrosftovoj Xbox konzoli da zauzme svoje mesto na tržištu, dok je naslednik postao jedna od najuspšenijih igara ikada napravljenih - samo se za prvih 24 časa prodalo oko 2,5 miliona kopija što je donelo zaradu od 125 miliona dolara. Igra je, takođe, pomogla razvoju Xbox Live servisa na netu koji, iako je delimično besplatan za ovu igru, opet uspešva da dobije oko 50 dolara po igraču godišnje za mogućnost da se takmiči protiv drugih.

Iz Majkrosofta, prema poslednjim najavama, očekuju da će "Halo 3" nadmašiti "Halo 2" po prodaji u prvih 24 časa.

14.05.2007.
"LORD OF THE RINGS" NAJPRODAVANIJA PC IGRA U SAD I EVROPI
igre

Igra "The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar" je najprodavaniji PC naslov u Severnoj Americi i Evropi (Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj). Ovo ostvarenje donosi interaktivno iskustvo za igrače, smešteno u svet Dž.R.R. Tolkinovih fantazijskih knjiga - od Okruga do Angmara, jednom rečju sve ono što je pisac interesantno zamislio u svom svetu Srednje zemlje.

13.05.2007.
PREKO MILION NARUČENIH KNJIGA NA AMAZONU
www

Amazon.com je dobio preko miliona narudžbi za sedmu knjigu Hari Poter serijala, koja će biti objavljena 21. jula. Cena nabavke knjige "Harry Potter and Deathly Hallows" preko neta je sada 17,99 dolara, a ovaj novi popust (ranije je knjiga koštala 18,89) će važiti za sve.

Završni deo popularnog fantazijskog serijala britanske spisateljice Dž.K. Rouling je dospeo do brojke od preko 620.000 narudžbi u SAD, a preko 250.000 u Velikoj Britaniji. Time je nadmašen broj narudžbi za šestu knjigu "Hari Poter i Polukrvni princ"" iz 2005. godine.

 

13.05.2007.
LAŽNA KNJIGA "HARRY POTTER AND DEATHLY HALLOWS" VEĆ NA NETU
www

Prva lažna knjiga sa avanturama Harija Potera pojavila se kada su fanovi željno iščekivali peti deo serijala "Hari Poter i Red Feniksa". Tada je poprilično pometnje na netu napravio čovek koji se potpisao kao "Hari Pisac" i koji je, par meseci pre zvaničnog izdanja, objavio svoju verziju priče. To je, potom uradio, i sa šestom, a sada i sa sedmom knjigom koja ima 250.000 reči.

Iz britanske izdavačke knjige Blumzberi upozoravaju da je reč o lažnoj knjizi i da će "Harry Potter and Deathly Hallows" biti objavljen tek 21. jula.

One koje zanima šta piše u lažnoj knjizi, treba samo reći da ova verzija ima hepi-end - Hari se ženi sa svojom devojkom Džini Vesli. To su neki fanovi, izgleda, lako progutali iako je spisateljica Džona Rouling naglašavala da Hari možda neće preživeti finale knjige.

Inače, do sada su samo tri osobe, osim Roulingove, imale prilike da "stave ruke na knjigu" - i sve tri su šefovi izdavačkih kuća. Kada bude došlo vreme da se knjiga isporuči u knjižare, to će biti učinjeno tako što će knjige biti zatvorene u metalne kontejnere omotane lancima.

Očekuje se da će se preko tri miliona kopija sedme knjige prodati prvog dana. Pre dve godine, kada je stigla knjiga "Hari Poter i Polukrvni princ", prvog dana je prodato dva miliona kopija u celom svetu.

13.05.2007.
BEZ PLANOVA ZA ELEKTRONSKU VERZIJU HP7 KNJIGE
knjiga

Sedmu Hari Poter knjigu fanovi će moći da čitanju sa papira, slušaju audio snimak, pa možda da čitaju i na Brajlovoj azbuci, ali neće moći da je daunlouduju sa interneta. Dž.K. Roulingova nije dala dozvolu da se prvih šest knjiga prebaci u elektronsku formu, pa neće to učiniti ni sa sedmom.

Roulingova je navela dva razloga za to - zabrinutost zbog internet piraterije (mada to teško da predstavlja problem za Poter knjige) i želju da čitaoci osete uživanje čitanja knjiga sa papira. Inače, elektronske knjige koje su dobile epitet "budućnosti izdavaštva" krajem 90-tih godina, i dalje čine samo malecni deo književne industrije koja je vredna milijarde dolara.

13.05.2007.
GRUDI HERMIONE GRENDŽER "ELEKTRONSKI UNAPREĐENE"
glumac

Fanovi Harija Potera su, zahvaljujući filmovima o dečaku-čarobnjaku, gledala kako njihovi omiljeni junaci rastu iz godine u godine. Naravno, rasli su glumci koji tumače Harija Potera (Danijel Radklih), Hermionu Grendžer (Ema Votson) i Rona Veslija (Rupert Grint) ali sada je došlo do lavine napada na studio Vorner Bros koji je učinio da Ema Votson počne da se razvija brže (i više) nego što je uobičajeno.

Problematična je bila "elektronski unapređena" promotivna fotografija Votsonove koja se mogla videti u reklami za IMAX 3D bioskope i dolazak filma "Hari Poter i Red Feniksa". Ova 17-godišnja devojka, koja u filmu glumi 15-godišnju Hermionu Grendžer, je dobila veće grudi, a sve je to bilo lako uporediti sa posterom koji je urađen za regularne bioskope gde je njen stast drugačiji.

Poterovi fanovi su se razbesneli, a Vorner Bros je izdao saopštenje u kojem se kaže da je to nije "zvaničan poster" i da je slučajno postavljen na IMAX veb-sajtu. "Greška" je brzo ispravljena.

12.05.2007.
MAJK MAJERS BI RADIO JOŠ JEDNOG "OSTINA PAUERSA"
glumac

Majk Majers je tvorac "Ostina Pauers" filmske franšize, pa ne čudi njegova najava da definitivno želi da snimi još jedan film nakon što završi svoj sledeći projekat "The Love Guru". Ono što je naročito interesantno u toj najavi je da Majers želi da se, u četvrtom delu priče, fokusira na Ostinovog neprijatelja Doktora Zla.

"Smislio sam da će priča biti data iz doktorovog gledišta. To će biti prvi u trilogiji... šalim se. Još nisam sve smislio, ali ko zna", rekao je Majers.

Doktor Zlo je samo jedan od mnogih likova koje je Majers igrao i prethodnim "Ostin Pauers" filmovima. U poslednjem, iz 2002. godine, Doktor Zlo je postao pozitivac i predao titulu zloće svome sinu.

 

12.05.2007.
MAJK MIČEL REŽIRA "ŠREKA 4"
reditelj

Majk Mičel pregovara da radi režiju filma "Šrek 4" za DreamWorks Animation - vest je kojastiže pred ulazak filma "Šrek Treći" u bioskope 18. maja. Tm Salivan je napisao scenario za četvrti deo koji će nastaviti da beleži avanture Šreka i njegovih prijatelja. Celokupni serijal je baziran na dečjoj knjizi "Šrek!" Vilijema Stejga.

12.05.2007.
KRAJ ZA SERIJU "LOST" 2010. GODINE
tv

TV-mreža ABC pokušava da povrati u život nekada izuzetno popularnu seriju "Lost" tako što je najavila da će njen kraj uslediti 2010. godine. Ova dramska serija o preživelim iz avionskog udesa koji su se našli na nadrealnom ostrvu će tako igrati još tokom tri kratke sezone, a priča će biti okončana 2010. godine, sa jednim "šokantnim finalom". Do sada nije bio uobičajen potez da se ovako unapred objavljuje kraj serije. Studiji su se na to odlučivali kada bi videli da je serija nepovratno izgubila popularnost.

Doduše, s obzirom da serija i dalje beleži pad u gledanosti, da se gledaoci žale na vreme emitovanja, da su uvedeni novi likovi koji uopšte nisu popularni, pitanje je da li će serija uspeti da preživi tako dugo. Trenutno se planira da se u naredne tri sezone emituje ukupno 48 epizoda - 16 po sezoni, što je manje od uobičajenog proseka od 22 epizode.

"Lost" je nekada imala impresivnih 20 miliona gledalaca, stekla status kultnog fenomena i dobila Emi nagradu 2005. godine za najbolju dramsku seriju. Ali, od treće sezone "Lost" beleži pad u gledanosti na 12 miliona.

12.05.2007.
KAKO SMESTITI FANTAZIJU VAN GRANICA ZAPADNE EVROPE
knjiga

Megan Volen Tarner je spisateljica koja je dobila Njuberi nagradu za svoj roman "The Thief", a njena nova knjiga "The King of Attolia" je upravo deo tog sveta. Novo delo je već nominovano za "Andre Norton" nagradu u konkurenciji najboljeg SF/fantazijskog omladinskog romana. Njena glavna želja sa ovom knjigom je da fantastiku smesti u nešto što nije srednjevekovno zapadnoevropsko društvo.

"Nisam znala šta tačno tražim, dok nisam otputovala u Grčku i to nešto našla. Te moje knjige su smeštene u predeo koji nalikuje Grčkoj, sa maslinama i pogledom na more, društvo više nalikuje Vizantiji, ali je u sred renesane umesto da je u mračnom srednjem veku. Tu su teleskopi, džepni satovi, barut - ne samo mačevi, mada njih ima dosta", kaže autorka.

Glavni junak romana je Kostis, mladi gardista koji, kao i svi ostali u Atoliji, ne voli novog kralja, ali je prinuđen da mu služi. Na svoje iznenađenje videće da kralj uopšte nije onakav kakvim ga je zamišljao i počinje sve više da mu se divi. Ispostavlja se da je mladi kralj hrabar i pametan, dok je Kostis prilično naivan, ali je zato i prirodni vođa, mada nepripremljen na dvorske intrige.

Tarnerova je morala da na ovom romanu obavezno radi po nekoliko sati svakoga dana i da se izuzetno koncentriše na priču kako se ona ne bi srušila kao kula od karata.

11.05.2007.
"TERMINATOR 4" BEZ ŠVARCENEGERA
film

"Terminator" serijal se vraća svojim četvrtim delom, ali u njemu neće biti i najveće zvezde Arnolda Švarcenegera (59). Prava na snimanje novog filma su otkupili tvorci franšize Endrju Vajna i Mario Kasar, a plan je da film stigne u bioskope na leto 2009. godine. Za sada nije određen reditelj, ali je defitivno da film neće snimati Džejms Kameron.

Filmska priča će biti bazirana na scenariju Džona Brankata i Majkla Ferisa, koji su napisali "Terminatora 3". Priča se drži u tajnosti, a ono što se zna je da će se film baviti Majklom Konorom u svojim 30-tih godina, koji predvodi ostatke ljudske rase u borbi protiv mašina. Ova priča se čak vidi i kao početak nove trilogije i pokušaj da se cela franšiza ponovo pokrene kao što je to učinjeno sa filmovima "Betmen počinje" i "Kazino Rojal".

Originalni "Terminator" je stigao u bioskope 1984. godine i drastično uticao na Švarcenegerovu karijeru. On je ulogu kiborga reprizirao dva puta - 1991. i 2003. godine, kada je i izabran za guvernera Kalifornije, a ostaće na ovom položaju sve do 2011.

Konačno, tv-mreža Foks je toliko impresionirana pilot dramom "Letopisi Sare Konor", koja se oslanja na likove iz "Terminatora" i mitologiji serijala, da će najverovatnije uskoro biti zvanično objavljeno da će projekat biti razvijen u seriju.

 

11.05.2007.
SF KOMEDIJA O VANZEMALJCIMA KOJI POKUŠAVAJU DA POBEGNU IZ OBLASTI 51
film

Počele su pripreme za snimanje animirane SF komedije "Escape From Planet Earth" koja će govoriti o vanzemaljcima koji pokušavaju da pobegnu iz "čuvene" Oblasti 51. Ra na filmu je počeo prošle nedelje u Vankuveru, a za sada još nisu određeni "glasovi". Film režira Toni Lič, a scenario su napisali Lič i Kori Edvards.

11.05.2007.
DŽONI DEP SPREMAN ZA "PIRATE SA KARIBA 4"
glumac

Ako sve bude išlo kako treba za "Pirate sa Kariba" glumac Džoni Dep (43) će prihvatiti angažman i za četvrti deo serijala. Naravno, prvo će morati da sačeka da vidi kako će proći "Pirati sa Kariba: Na kraju sveta", koji debituje 25. maja, ali se pretpostavlja da će i on dobro proći kod pulbike. Prva dva filma su već donela zaradu od 1,7 milijardi u celom svetu.

"Sve dok ga budemo radili iz pravih razloga, zašto da ne. Ako smislimo priču koja bi mogla da istražuje nešto apsurdno, smešno ili totalno ludo", rekao je Dep koji u filmovima glumi kapetana Džeka Speroua.

11.05.2007.
SILBERG I DŽEKSON ZAJEDNO NA PROJEKTU "LOVELY BONES"
film

Stiven Spilbergova produkcijska kompanija Dreamworks će raditi sa novozelandskim rediteljem Piterom Džeksonom na njegovom sledćem filmskom projektu "The Lovely Bones", ekranizaciji bestseler romana Elis Sebold iz 2002. godine.

Priča romana se bavi tinejdžerkom koja je ubijena ali je to neće omesti da kao duh pokuša da otkrije svog ubicu. Intersantno je da je Spilberg u jednom trenutku razmatrao mogućnost da sam režira film, ali je od toga odustao.

Snimanje filma će početi ove godine na lokacijama u SAD i na Novom Zelandu, a Džeksonu će pomagati njegovi dugogodišnji partneri Fren Volš i Filipa Bojens sa kojima je pisao scenario za trilogiju "Gospodar prstenova".

10.05.2007.
LUKAS RAZMATRA SNIMANJE JOŠ DVA FILMA IZ SERIJALA "RATOVA ZVEZDA"
tv

Reditelj Džordž Lukas je obelodanio svoje razmišljanje da snimi još dva filma iz serijala "Ratova zvezda" - ali oni bi bili samo sat vremena dugački i predstavljali bi zapravo televizijska ostvarenje. ""Oni ne bi imali članove porodice Skajvoker kao likove, već bi se tu pojavili drugi ljudi takvog miljea", naglasio je Lukas koji takođe ne zna gde bi ova priča mogla da završi. U međuvremenu on će raditi na produkciji četvrtog dela priče o Indijani Džonsu.

 

10.05.2007.
RODRIGEZ RADI FILM "THE JETSONS"
reditelj

Reditelj Robert Rodrigez pregovara da radi igranu verziju futurističkog crtaća iz 60-tih godina prošlog veka "The Jetsons" za studio Vorner Bros. Ovaj projekat je već jednom reazlizovan kao bioskopski film - 1990. godine i to kao animirano ostvarnje.

Doduše, Rodrigez je imao sastanak sa predstavnicima Univerzala kako bi preuzeo rad na projektu "Land of hte Lost" koji bi bio baziran na fantazijskoj seriji iz 70-tih godina, koje su radili Sid i Marti Kroft. U ovom filmu bi glumio Vil Ferel.

10.05.2007.
ITAN HOUK U VAMPIRSKOM TRILERU
glumac

Itan Houk je poptisao ugovor i glumiće u futurističkom vampirskom trileru "Daybreakers". Njemu će pripasti uloga istraživača iz 2017. godine kada je bolest pretvorila većinu ljudske populacije u vampire. Pošto su ljudi na ivici istrebljenja, vampiri moraju da ih hvataju i razmnožavaju ili da pronađu zamenu za ljudsku krv pre nego što za njih bude prekasno.

Scenario su napisai australijski horor veterani Piter i Majkl Sperig ("Undead"), a oni će i režirati film čije snimanje počinje u julu na lokacijama u Australiji. Za specijalne efekte će biti zadužena Piter Džeksonova Weta Workshop.

10.05.2007.
BRED PIT KAO HI-MEN
glumac

Kompanija Legendary Pictures otkupila je prava na snimanje filma o superjunaku Hi-menu, a prema poslednjim informacijama, glavnu ulogu će tumačiti Bred Pit. Ta crtana serija krajem osamdesetih godina je prva pokrenula industriju figurica superunaka, koja je ekspanziju doživela sa pojavom Ekšn mena i sličnih likova.

Iako Bred Pit još nije potvrdio da će učestvovati u projektu, priča se da je oduševljen ponudom. Ukoliko do saradnje ipak ne dodje Hi-mena će igrati jednako markantan, ali manje poznati Džerard Batler ("300"). Film će, kako je najavljeno, u bioskope doći krajem sledeće godine.

09.05.2007.
TURISTIČKA MAGIJA DEČAKA-ČAROBNJAKA
knjiga

Na stotine Hari Poter fanova iz celog sveta doći će ovog leta u prestonicu Velike Britanije kako bi tu dočekali objavljivanje završne knjige popularnog serijala "Harry Potter and Deathly Hallows". Mnogi od njih će krenuti na turneju koja će ih odvesti i do Edinburga pre 21. jula kada će se pojaviti knjiga spisateljice Dž.K. Rouling. Trodnevne i četvorodnevne ekskurzije po Britaniji će tako ljubitelje dečaka-čarobnjaka koštati izmđu 300 i 1500 funti, u zavisnosti od smeštaja i izleta.

Najviše interesenata za ovakve ture ima iz SAD - tamo je već nekoliko stotina ljudi uplatilo dolazak u Britaniju. Međutim, za doček poslednje Hari Poter knjige veliko interesovanje postoji i u Argentini, Meksiku i Portoriku. Na kraju, treba pomenuti da za organizovane izlete postoji interesovanje i u samoj Velikoj Britaniji, pa će neki stanovnici ove zemlje iskoristiti priliku da im drugi organizuju obilazak.

Turistički eksperti očekuju da će broj posetilaca u julu drastično porasti, upravo vezano za objavljivanje knjige o Hariju Poteru, a u tome će im pomoći i brojni fanovski sajtovi koji najavljuju samoorganizovane dolaske fanova, uglavnom iz Amerike i Kanade, u Englesku.

Iako se ne planira jedan centralni događaj - kao što je to bilo pre dve godine u Edinburškom zamku, brojne knjižare u Londonu su najavile da će se otvoriti u ponoć i da će praviti žurke za fanove dečaka-čarobnjaka.

 

09.05.2007.
GRADIĆ U KOJEM JE ŽIVELA AGATA KRISTI SA NAJVIŠE HARI POTER FANOVA
knjiga

Gradić Volingford, na jugu Engleske, je proglašen mestom sa najviše Hari Poter fanova u Velikoj Britaniji. Grad, u kojem je živela čuvena spisateljica detektivskih romana Agata Kristi, ima najviše naručenih knjiga završnice serijala Dž.K. Rouling po glavi stanovnika u celoj Britaniji. Interesantno je da na listi deset gradova sa najvećim brojem naručenih primeraka knjige "Harry Potter and Deathly Hallows", po glavi stanovnika, najviše upravo imaju manja mesta - Hantington u Kembridžšajru je drugi, a Fraingdon u Oksfordšajru je treći.

Sedma, i završna knjiga fantazijskog serijala Roulingove, počeće da se prodaje 21. jula. U Velikoj Britaniji je unapred naručeno 250.000 primeraka, a u svetu je ova cifra već prešla milion kopija rezervisanih preko interneta.

09.05.2007.
PESMA DJ BOBA DOBILA ETIKETU DA JE "SATANISTIČKA"
festival

Prošle godine je nastup finske grupe Lordi na Pesmi Evrovizije, koja je pobedila sa numerom "Hard Rock Hallelujah" bila predmet kritika vernika kojima se nije svideo njihov nastup gde su izgledali kao čudovišta. Ove godine u Helsinkiju problematičan će biti švajcarski pevač DJ Bobo (imao 2003. godine letnji hit "Chihuahua"). Njegovu pesmu "Vampires are Alive" su desničarske hrišćanske grupe već etiketirale kao "satanističku". Evangelistička alijansa iz Švajcarske je upozorila da pesma šalje "mračne poruke terajući mlade ljude na samoubistvo".

09.05.2007.
"DNEVNA STRAŽA" U AMERIČKIM BIOSKOPIMA
film

Ruski film "Dnevna straža" Timura Bekmambetova će se naći u američkim bioskopima sledeće godine. Prvi deo trilogije, "Noćna straža", koji je kandidovan za Oskara, prikazan je prošle godine u 158 američkih bioskopa i zaradio 1, 5 miliona dolara.

Ime režisera Bekmambetova je dobro poznato američkoj publici. Bekmambetov u SAD sada snima film američke produkcije "Traži se", na osnovu dela Marka Milera.

Premijera filma, u kome glavne uloge tumače Morgan Frimen i Andjelina Džoli, planirana je za 28. mart 2008 godine.

08.05.2007.
PRODUCENT FILMA NAPISAO KNJIGU O NASTANKU "SPAJDERMENA 3"
knjiga

Dok je radio na filmu "Spajdermen 3" producent Grant Kurtis je počeo da piše knjigu o tom svom iskustvu. Konačan proizovod su 223 strane dela pod nazivom "The Spider-Man Chronicles" sa brojnim detaljima o snimanju filma i kreiranju negativaca.

Kurtis je svake večeri, od priprema za snimanje pa do trenutka kada je sve okončano, zapisivao najrazličitije detalje koji su se dešavali tog dana - od ideja da se angažuje Ejdrijen Tumis, pa do toga da negativac bude Valčer i Sendmen.

Sama ideja o knjizi je došla od reditelja Sema Rejmija nakon rada na "Spajdermenu 2" kada je Kurtis pisao blog na internetu za fanove.

 

08.05.2007.
ČOVEKA-PAUKA VIDELO 22,5 MILIONA LJUDI U SEVERNOJ AMERICI ZA TRI DANA
film

Da je "Spajdermen 3" oborio rekord gledanosti u Severnoj Americi bilo je jasno još u ponedeljak, ali su konačne cifre premašile početne procene - sada se zna da je Čovek-pauk zaradio 151,1 miliona dolara u Severnoj Americi (prosečno po 35.540 dolara po bioskopu) i 382 miliona dolara ukupno u sveta. Novu priču o superheroju je u Severnoj Americi videlo 22,5 miliona ljudi u prva tri dana, a prosečna cena bioskopske ulaznice je bila 6,70 dolara. Poređenja radi prethodni rekorder "Pirati sa Kariba: Tajna škrinje" je poršle godine imala 20,7 miliona posetilaca, uz prosečnu cenu karte od 6,55 dolara, dok je 2002. godine "Spajdermen" imao 19,8 miliona gledalaca uz ulaznicu od 5,80 dolara.

Razlog zašto je toliko fanova nagrnulo u bioskope objašnjava se na dva načina - prvi je intenzivna marketinška kampanja kompanije Soni koja je prosto zatrpala bioskope, televiziju i internet trejlerima za film, ali i insistiranje na priči da se Spajdermen suočava sa novim neprijateljem - samim sobom. I, na kraju, američka publika je poslednjih dana pred debi filma u bioskopima bila zasuta informacijama o tome kako "Spajdermen 3" obara rekorde u Francuskoj, Itaiji, Južnoj Koreji i drugim zemljama.

08.05.2007.
NA IZLOŽBI "RATOVA ZVEZDA" I TRENING ZA DŽEDAJE
film

Ovih dana u Kanti holu u centru London otvorena je izložba posvećena "Ratovima zvezda", a sve povodom 30-godišnjice ovog filmskog serijala. Prema navodima organizatora, reč je o do sada najvećoj izložbi posvećenoj ovom filmskom serijalu, a očekuje se da će najviše pažnje privući kostimi Dart Vejdera, Jode i C-3PO-a. Prvi film iz serijala "Ratovi zvezda" pojavio se u SAD 25. maja 1977. godine, a osvojio je šest Oskara.

Za neupućene u svet "Ratova zvezda" pripremljena je edukacija, a budući Skajvokeri moći će da pohađaju i Džedaj trenung i imaće mogućnost da se bore sa lordom Sitom. Izložba je otvorena je do 1. septembra.

Inače, najnovija anketa kanala Skaj muvis, uprkos tome što se veruje da muškarci i žene imaju različite filmske afinitete, pokazala je da im je trilogija "Ratovi zvezda" gotovo podjednako omiljena. Naime, dok su filmovi iz serijala "Ratovi zvezda" na prvom mestu omiljenih filmova muškaraca, na listi najgledanijih filmova pripadnica ženskog pola našli su se na drugom mestu.

Fantazijski filmovi i trileri dominiraju na listi filmova koje bi muškarci mogli stalno iznova i iznova da gledaju, a među prvih pet su "Vanzemaljac", "Terminator" i "Istrebljivač", a u vrhu je i "Matriks" trilogija.

Više od 50 anketiranih reklo je da je gledalo "Ratove zvezda" više od 20 puta, a osim tog filma, među deset omiljenih na listama oba pola našli su i "Terminator" i "Gospodar prstenova". Anketa je sprovedena povodom Sci-Fi londonskog filmskog festivala, u okviru kojeg je otvorena i velika izložba posvećena serijalu "Ratovi zvezda".

08.05.2007.
BROJNE ZVEZDE NA SVETSKOJ PREMIJERI "ŠREKA TREĆEG"
film

Svetska premijera "Šreka Trećeg" u Los Anđelesu okupila je mnoge holivudske zvezde. Crvenim tepihom prošetali su i glavni protagonisti Majk Majers, Kameron Dijaz, Edi Marfi, Antonio Banderas i Džon Kliz.

U nastavku popularnog crtanog filma, Šrek i Fiona su kralj i kraljica Daleke zemlje. Kada se Šrekov zet razboli, Šreku ostaje da pronađe odgovarajućeg naslednika ili će biti primoran da se odrekne svoje voljene Močvare u ime trona.

Regrutujući Magarence i Mačka u čizmama za novi plan, Šrek odlučuje da pravednog i kao najispravnijeg naslednika krune dovede Fioninog nestašnog rođaka Artija. U Dalekoj zemlji, Princ od Šarma, zajedno sa svojom grupom zlikovaca iz različitih bajki pravi najezdu kako bi postao naslednik, ali čeka ih inenađenje, jer su Fiona i njena mama kraljica Lilien pozvale svoje drugarice heroine bajki kako bi odbranile njihovo "i-živeli-su-srećno-do-kraja-života".

07.05.2007.
NA METI LOPOVA HARI POTER KNJIGE I KASETE
knjiga

Na meti jednog lopova koji je provalio u kuću u Engleskoj nisu bili novac, zlato, tehnički uređaji ili neka druga roba, već šest knjiga i šest audio-kaseta dosada objavljenih romana o Hariju Poteru. Policija saopštava da nije pronašla tragove nasilnog ulaska, što celoj priči dodaje novu notu misterioznosti. Neimenovani vlasnik kuće kaže da je vrednost ukradenih stvari oko 350 funti.

Jedino što je se lakše uklapa u profile lopova je nestanak blanko čekova. U komentarima ove vesti bilo je i šale na tu temu - pretpostavlja se da je lopov uzeo čekove kako bi kupio sedmu knjigu "Harry Potter and the Deathly Hallows" kada se ona bude pojavila u knjižarama 21. jula.

 

07.05.2007.
BEZ BANDERASA U "GRADU GREHA 2"?
glumac

Uprkos brojnim glasinama da će Antonio Banderas glumiti u nastavku filma "Grad greha", kojeg će korežirati njegov prijatelj Robert Rodrigez, sam glumac je izjavio da ga niko nije kontaktirao sa takvim predlogom, mada je on lično veoma voljan da se priključi projektu.

"Ne znam ništa o tome. Međutim, kako taj čovek (Rodrigez) radi, on će me pozati noć pre početka i reći - 'Ajde da snimamo film, i ja ću pristati. Snimio sam sa njim šest filmova i tako on radi", kaže Banderas koji je sa Rodrigezom, između ostalog, radio i na "Spy Kids" filmovima..

07.05.2007.
"SPAJDERMEN 3" ZA VIKEND ZARADIO 148 MILIONA DOLARA
film

Posle vesti da je u petak "Spajdermen 3" zaradio 59,3 miliona dolara u Severnoj Americi, čime je oboren rekord gledanosti za jedan dan kojeg je držao prošlogodišnji hit "Pirati sa Kariba: Tajna škrinje" (55,8) bilo je za očekivati da će pasti i rekord za vikend. To se i dogodilo - treći deo priče o Čoveku-pauku je zaradio 148 miliona dolara za tri dana, i takođe oborio rekord "Pirata sa Kariba 2" od 135,6 miliona dolara.

S obzirom da je "Spajdermen 3" u inostranstvu zaradio 227 miliona dolara, to znači da je njegova ukupna zarada u celom svetu već 375 miliona dolara (čime je oboren rekord "Ratova zvezda: Epizoda 3 - Osveta Sita" sa 254 miliona dolara 2005). Pošto je, prema zvaničnim informacijama iz Sonija, njegovo snimanje koštalo 258 miliona dolara, to znači da je film već u "plusu" od 117 miliona. Doduše, ako se zaračuna 125 miliona dolara koliko je, prema holivudskim izvorima, studio potrošio na reklamu filmu treba još samo osam miliona dolara da "prevaziđe" taj minus, što je on sigurno i uradio tokom jučerašnjeg dana.

Interesantan je podatak da je "Spajdermen 3" (zaslužan što je ovogodišnji vikend za 77% više zaradio para nego isti vikend pre godinu dana kada je glavni hit bila "Nemoguća misija 3" sa 47,7 miliona dolara) za dva dana zaradio više para nego "Nemoguća misija 3" za celu prvu nedelju.

Još jedan rekord kojeg je Čovek-pauk oborio je onaj u IMAX bioskopima - sa 4,8 miliona dolara zarade za vikend što je bolje od 3,6 miliona koje je u martu zaradio epski "300".
Konačno, prema podacima iz Severne Amerike publika koja je gledala "Spajdermena 3" bila je pretežno sastavljena od muškaraca (54%), a čak 63% posetilaca je bilo mlađe od 25 godina.

Interesantno je pomenuti da nikada ranije nije zabeležen toliko dolarski razmak između prvoplasiranog i drugoplasiranog na američkoj listi - poziciju broj dva je prošlog vikenda osvojio film "Disturbia" (bio je tri nedelje uzastopno prvi) sa 5,7 miliona dolara (ukupno do sada 59,9). Međutim, pitanje je da li će "Spajdermen 3" uspeti da bude tri nedelje prvi na listi jer već 18. maja stiže "Šrek Treći" za kojeg se očekuje da će ga skinuti sa trona. Ipak, posle ovako uspešnog starta filma ne čudi već objavljena vest da se već piše scenario za "Spajdermena 4".

Čovek-pauk prvi i u ostatku sveta

"Spajdermen 3" je dominirao zaradom i na međunarodnom planu, van Severne Amerike, sa inkasiranih 227 miliona dolara. Time je oboren prošlogodišnji rekord "Da Vinčijevog koda" koji je imao 154,7 miliona dolara za prvih pet dana prikazivanja.

Čovek-pauk je prvo startovao u 16 zemalja (utorak) da bi se do kraja vikenda prikazivao u čak 107 zemalja. Skoro svugde je postigao fantastične rezultate, a najmanje u 20 zemalja je dospeo na prvo mesto liste sa najvećom debi zaradom svih vremena. Među tim zemljama su Japan (26,5 miliona dolara), Koreja (18,3), Italija (15,1), Meksiko (11,1), Kina (7,9), Rusija i Ukrajina (7,4), Brazil (6,9) i Indija (4,7).

U Velikoj Britaniji "Spajdermen 3"" je zaradio 22,9 miliona dolara, što je treći rezultat svih vremena, u Francuksoj 21,8 što je peti rezultat (ali je zato film tokom jednog dana videlo 800.000 ljudi što je novi rekord) i u Španiji 11,1 milion dolara što je peti rezultat.

 

07.05.2007.
NAJVEĆA ZVEZDA NA SNIMANJU FILMA "PIRATI SA KARIBA 3" BIO JE KIT RIČARDS
glumac

Na kraju drugog dela filmskog serijala "Pirati sa Kariba" stvari nisu izgledale sjajno - kapetana Džeka Sperou je progutalo veliko morsko čudovište, romansa između Vila Tarnera i Elizabet Svon je postala kimava, a zli kapetan Barbosa se ponovo podigao iz mrtvih. Šta se dešava dalje publika će saznati 25. maja kada treći deo "Pirati sa Kariba: Na kraju sveta" uđe u bioskope.

Rik Hajnrihs, produkcioni dizajner sva tri filma, otkriva jedan zanimljivi detalj - šta se dešavalo na snimanju kada je tu bio Kit Ričards, gitarista grupe Rolling Stones. On je snimao kameo ulogu, a koliko je ova rok legenda popularna najbolje govori ponašanje i velikih zvezda - kao što su Džoni Dep, Kira Najtli i drugih koji su bili na setu.

"Svi su želeli da se upoznaju sa Kitom Ričardsom. Međutim, imali smo pravilo povodom te stvari - bilo bi to veliki poremećaj u radu. Ipak, svi su pokušavali da prođu pored prikolice koja je bila njemu dodeljena, a ja sam uspeo da se rukujem sa njim - čovek je velika ikona", priseća se Hajnrihs.

On dodaje da nije imao priliku da popriča sa Ričardsom, ali da ionako ne zna kako bi sa njim započeo razgovor. "Stvano ne znam šta bih mu rekao. Kada sretnete svog junaka malo je teže reći - Kako ide Kit?", rekao je Rik Hajnrihs. On je naročito uživoa što je napravio nekoliko "stilizovanih" gitara za Ričardsa koje on svira u filmu - uključujući i jednu koja na sebi ima oklop morske kornjače, i kaže da je cela ekipa sa velikim strahopoštovanjem gledala Džonija Depa i njegovog "oca" kako glume pirate.

 

07.05.2007.
FRANK MILEROVA GRAFIČKA NOVELA "RONIN" IDE NA FILM
strip

Još jedna Frenk Milerova grafička novela - "Ronin" će biti prebačena na film. Priču o osramoćenom samuraju kojeg je ubio demon koji može da menja oblik, je otkupio studio Vorner Bros. Za režiju će biti zadužen Silvajn Vajt.

U samoj grafičkoj noveli priča se kreće iz Japana 13. veka pa u Njujork 21. veka gde će se glavni junak i demon boriti za mač, pored bandi mutanata.

"Ronin" će biti snimljen na sličan način kao što je to urađeno u slučaju istorijskog epa "300".

06.05.2007.
TREĆA PRIČA O ČOVEKU-PAUKU POSTAVILA NOVI REKORD
film

Najveći holivudski superheroj je pobedio bioskopske blagajne na svom debiju. Prvog dana prikazivanja u severnoameričkih bioskopima "Spajdermen 3" je zaradio 59 miliona dolara, čime je oboren prošlogodišnji rekord "Pirata sa Kariba: Tajna škrinje" sa 55,8 miliona dolara. Film je počeo da se prikazuje u 4.252 bioskopa, što je još jedan rekord - pre njega u najviše sala je pušten "Šrek 2" (2004) i to 4.163.

Soni je objavio da je u petak, kada je oboren rekord u Severnoj Americi, film zaradio i 45 miliona dolara iz ostatka sveta čime je oboren i svetski rekord zarade za jedan dan sa 104 miliona dolara.

Sada ostaje da se vidi da li će vikend zarada postaviti novi rekord i oboriti onaj koji, od prošle godine, drže "Pirati sa Kariba 2" sa 135,6 miliona dolara. Pre njih rekorder je bio prvi "Spajdermen" iz 2002. godine sa 114,8 miliona dolara.

Iz Sonija procenjuju da će im ulazni vikend u Severnoj Americi doneti zaradu između 135 i 145 miliona dolara.

 

06.05.2007.
KRITIČARI NEZADOVOLJNI "SPAJDERMENOM 3"
film

Studio Soni je potrošio 250 miliona dolara na "Spajdermena 3" ali to nije impresioniralo kritičare. Iako je superherojska saga na dobrom putu da zabeleži nove rekorde, negativne kritike su već počele da pljušte u američkoj štampi.

"Jednostavno odvratno", piše u Vašington Postu, "Film se vuče" piše Njujork Tajms, "Običan kemp" tvrdi Čikaški San-Tajms, "Ovo je ambiciozni miš-maš i najgluplji u seriji", dodaje Njusvik. Doduše, većini kritičara se film svideo - makar prema zbirnim izveštajima koje sakuplja sajt Rotten Tomatoes i prema kojem "Spajdermen 3" ima 62% pozitivnih kritika (pre par dana je imao 71%), ali prva dva filma ovog seriala su imala gotovo jednodušne pohvale.

U Soniju nisu zabrinuti i podsećaju da su kritičari ocrnili film "Ghost Rider" ali to nije sprečilo publiku da puni bioskopske sale. "Spajdermen 3" traje 140 minuta, a "najprijateljskije" ocene, od velikih listova u SAD, je dobio od Njujork Posta ("Film je predug i komplikovan") i Entertainment Weekly ("Povremeno je bezvezan").

06.05.2007.
LIV TAJLER JE HALKOVA DEVOJKA
glumac

Liv Tajler će glumiti sa Edvardom Nortonom u "Neverovatnom Halku", i u ovo ostvarenju ona dobiju ulogu Beti Ros, dugogodišnju ljubav doktora Brusa Banera/Halka, koju je u "Halku" reditelja Angal Lija iz 2003. godine glumila Dženifer Konoli. Film režir Luis Letijer.

Rosova je od samog nastanka stripa "Halk" 1962. godine bila njegov deo. Ona je Banerov kolega naučnik i njegov saveznik u borbi da se reši monstruma kojeg krije duboko u sebi. Na početku filma videćemo da su Rosova i Baner razdvojeni ali će ih predstojeći događaji ponovo zbližiti.

Snimanje "Neverovatnog Halka" počinje ovog leta u Torontu. Liv Tajler je najpoznatija po ulozi Aruene u trilogiji "Gospodar prstenova".

06.05.2007.
"INDIJANI DŽONSU 4" JE POTREBAN ŠON KONERI
glumac

Džordž Lukas, koji producira predstojeći četvrti film iz "Indijana Džons" serijala kaže da se u njemu pojavljuje lik Henrija Džonsa, oca slavnog avanturiste Indijane (Harison Ford), kojeg je glumio Šon Koneri (76), ali da škotski glumac još nije potpisao ugovor.

"Imamo ga u scenariju. Ako Koneri ne potpiše, moraćemo da preradimo scenario", kratko je objasnio Lukas u San Francisku.

Koneri je Indijevog oca glumio u trećem i poslednjem snimljenom filmu "Indijana Džons i poslednji krstaški pohod" iz 1989. godine, iako je razlika između njega i Harisona Forda samo 12 godina.

06.05.2007.
DŽOANA KASIDI PONOVO SNIMILA SCENE IZ "ISTREBLJIVAČA"
video

Džoana Kasidi je bila deo originalne postave čuvenog filma Ridlija Skota "Istrebljivač" (Blade Runner), a na svom zvaničnom veb-sajtu je objavila vest koja je mnoge zbunila - napisala je da je završila sa ponovnim snimanjem scena u tom filmu.

U vesti se kaže da je ona ponovo snimila scene za originalnu verziju filma, kao i da je nosila originalni kostim koji je sačuvan iz vremena prve produkcije (1982. godina). Ove nove scene će biti deo predstojećeg specijalnog reizdanja DVD sa filmom "Istrebljivač". Kasidijeva je u filmu glumila Zoru, jednu od "replikanata" ili androida čiju je sudbinu okončao "istrebljivač" Harison Ford.

Ono što na kraju ostaje nedovoljno jasno je da li će nove scene biti ubačen u novu "finalnu rediteljsku verziju" koju je spremio reditelj Ridli Skot koji je javno izražavao nezadovoljstvo verzijom filma iz 1992. godine, mada je, takođe, nejasno da li je sam Skot snimao neke druge scene.

Inače, pošto je "Istrebljivač" objavljen 1982. godine sada, za 25-godišnjicu, se priprema specijalno DVD izdanje.

 

06.05.2007.
PROŠIRENJE ZA "PHANTASY STAR UNIVERSE" NA JESEN
igre

Kompanija Sega je objavila da će "Phantasy Star Universe: Ambition of the Illuminus" biti spremna za daunloud tokom jeseni za Xbox 360 konzole, dok će se verzije za PlayStation 2 i PC računare tada pojaviti u prodavnicama. Reč je o proširenju epske SF akcione RPG igre. Zahvaljujući proširenju igrači će moći da osete čuda Gural sistema kroz oči personalizovanog avatara, kao i da krenu u internet potragu u šest avantura koje su mogle samo da se igraju kao pojedinačne misije u originalnoj igri.

05.05.2007.
I GRAFIČKA NOVELA "THE ARK" KAO FILM
strip

SF grafička novela "The Ark" će biti prebačena na filmskom platno - u pitanju je priča koja kombinuje storije o Noevoj barci sa padom letećeg tanjira. Mark Verhejden, koji je tvorac grafičke novele, je izabran da napiše scenario. Verhejden je ranije sarađivao na stvaranju strip "Timecop" kao i na kasnijoj adaptaciji za film i tv-seriju. Takođe, on je pisao scenarija za serije "Galaktika: Svemirska krstarica" i "Smolvil", a takođe je sarađivao i na "Maski".

 

05.05.2007.
DŽOŠ HARNET U DRAMI SA NATPRIRODNIM OBRTOM
glumac

Džoš Harnet će glumiti u drami "I Come With Rain" koja će imati natprirodni obrt, a snimaće se u Hong Kongu tokom juna. Reditelj filma je Tran Anh Hang, na osnovu sopstvenog scenarija.

Harnet, kojeg će publika uskoro gledati u vampirskom filmu "30 Days of Night", će u drami glumiti privatnog detektiva koji odlazi na daleki istok kako bi potražio čoveka koji ima mogućnost da leči svojim dodirom.

05.05.2007.
KRAJTONOV "ANDROMEDIN SOJ" KAO TV-SERIJA
tv

Majkl Krajtovon SF roman "Andromedin soj"" će stići na male ekrane kao mini-serija koje će producirati braća Toni i Ridli Skot. Seriju će režirati Mikael Solomon na osnovu scenarija Roberta Šenkana koji će preraditi priču o vanzemaljskom mikrobu koji stiže na Zemlju i preti da izazvoe smrtonosnu zarazu.

Snimanje serije će se obaviti tokom ovog leta. Predviđeno je da "Andromedin soj" bude četvoročasovna serija, ali će možda biri proširena na šest sati.

Majkl Krajton je "Andromedin soj" napisao kao svoj prvi roman i ona je odavno postala klasik naučno-fantastičnog žanra. Po njoj je snimljen istoimeni film Roberta Vajsa 1971. godine.

05.05.2007.
NEGATIVAC IZ FILMA "BLADE II" U DELU "HELLBOY 2"
glumac

Luk Gos, negativac iz filma "Blade II", će se pridružiti reditelju Giljermu del Toru na snimanju filma "Hellboy 2: The Golden Army". U ekipu se vraćaju Ron Perlman, Selma Bler, Dejvid Hajd Pirs i Dag Džons, a priča natprirodne avanture je o mitskom svetu koji se podiže protiv ljudi. Glos će glumiti princa Nuadu, nemilosrdnog lidera koji preti i nadzemnom i podzemnom svetu tako što pokušava da probudi nezaustavljivu armiju stvorenja.

Snimanje trega da počne u junu u Budimpešti. U bioskopima "Hellboy 2: The Golden Army" stiže 1. avgusta. Gos je radio sa Del Torom na filmu "Blade II" gde je glumio Nomaka.

04.05.2007.
"MATRIKS" NAJBOLJI U POSLEDNJIH 25 GODINA
film

Odgovor na pitanje koji je najbolji SF film ili tv-serija u poslednjih 25 godina pokušali su da daju urednici američkog nedeljnika Entertainment Weekly. U broju koji će se pojaviti u ponedeljak na prvom mestu njihove liste je film "Matriks" (1999) sa Kijanu Rivsom i Lorensom Fišburnom. Na drugom mestu je nova tv-serija Sci-Fi kanala "Galaktika: Svemirska krstarica", treći je "Istrebljivač" (1982), četvrti kultni tv hit "Dosije X", a peti film "Zvezdane staze II: Kanov bes" (1982).

Šesto mesto je pripalo filmu "Brazil" (1985), sedmi je "E.T.", osmi serija "Zvezdane staze: Sledeća generacija", deveti "Aliens" i deseti "The Thing" sa Kurtom Raselom.

 

04.05.2007.
M. DŽON HARISON DOBIO "ARTUR KLARK" NAGRADU
nagrada

M. Džon Harison je za roman "Nova Swing" dobio ovogodišnju "Artur Klark" nagradu koja se dodeljuje za naučno-fantastična dela objavljena u Velikoj Britaniji. Proglašenje pobednika je bilo 2. maja u Londonu, na šestom Sci-Fi London međunarodnom festivalu naučno-fantastičnog i fantastičnog filma.

Ova godišnja nagrada je dobila ime po legendarnom SF piscu Arturu Klarku, koji je i osnivač nagrade čiji je cilj da promoviše SF žanr u Britaniji.

04.05.2007.
DEJVID JEJTS REŽIRA I ŠESTI HARI POTER FILM
reditelj

Dejvid Jejts, reditelj predstojećeg filma "Hari Poter i Red Feniksa", je potvrdio da će se vratiti rediteljskoj stolici i za ekranizaciju knjige "Hari Poter i Polukrvni princ"", šesti deo ovog uspešnog fantazijskog serijala.

"Radiću 'Polukrvnog princa' i to ću raditi zato što volim taj svet i likove. Imam više posla sa takvim svetom i likovima", rekao je Jejts koji sada privodi kraju peti film.

Jejts je doveden da režira peti deo priče britanske spisateljice Dž.K. Rouling koji ima politički ton i bavi se, između ostalog, pobunom na Hogvortsu, školi magije, koju predvode Hari Poter (Danijel Radklif), Hermiona Grendžer (Ema Votson) i Ron Vesli (Rupert Grint).

"Uradio sam neku vrstu toniranja petog filma, što ću nastaviti da razvijam u šestmom. I vidim kako se priča iz pete knjige razvija u šestoj na stvarno interesantan način. Tako da sam krenuo na put sa tim svetom i želim da ga završim", dodao je reditelj.

Tako će Dejvid Jejts postati drugi reditelj koji je režirao više od jednog Poter filma. Kris Kolambas je režirao prva dva ("Hari Poter i kamen mudrosti", "Hari Poter i dvorana tajni"), potom je treći (""Hari Poter i zatvorenik iz Askabana") radio Alfonso Kuaron, a četvrti ("Hari Poter i vatreni pehar") Majk Njuel.

Film "Hari Poter i Red Feniksa" stiže u bioskope 13. jula, a već je počela pretprodukcija filma "Hari Poter i Polukrvni princ" koji u bioskope treba da stigne tokom novembra 2008. Sedma, i za vršna knjiga, Roulingovog serijala "Harry Potter and the Deathly Hallows" će biti objavljena 21. jula - očekuje se da će ovaj film biti snimljen najkasnije do 2010. godine.

04.05.2007.
ČETIRI STUDIJA ZAINTERESOVANA ZA NATPRIRODNU DRAMU PITERA DŽEKSONA
film

Četiri studija su zainteresovana za Piter Džeksonovu natrpirodnu dramu "The Lovely Bones" koja je zasnovana na romana Elis Sebold. Džekson je scenario, kojeg je pisao sa svojim saradnicima u radu na "Gospodaru prsetnova" - Filipom Bojens i Fren Volš, od 30. aprila počeo da nudi studijima, a svoju zainteresovanost su pokazali DreamWorks, Warne Brothers, Sony i Universal.

Za ovaj film će biti potreban budžet od oko 80 miliona dolara. Priča se bavi 14-godišnjom devojčicom koja je silovana i ubijena, a čiji duh i dalje pazi njenu porodicu i ne ostavlja na mirunjenog ubicu.

03.05.2007.
"SPAJDERMEN 3" ZARADIO 29 MILIONA DOLARA PRVOG DANA
film

Fim "Spajdermen 3" je svog prvog dana prikazivanja u bioskopima širom sveta ostvario zaradu od 29,15 miliona dolara u 16 zemalja, i tako nadmašio debi zaradu prethodna dva filma i to u svakoj zemlji gde je počeo da se prikazuje. Osim toga film je postavio rekorde za prvi dan prikazivanja u nekim zemljama, među kojima su Francuska, Italija, Južna Koreja i Hong Kong.

U Francuskoj "Spajdermen 3" je zaradio 6,8 miliona dolara prvog dana - što je više nego oba prethodna dela na svom debiju. U Nemačkoj je zarađeno 4,6, Italiji 4, Japanu 3,7, Južno Koreji 3,4, Filipinima 1,1 i po 1 milion dolara u Hong Kongu i Tajlandu.

Sada svi očekuju da vide start Čoveka-pauka u Severnoj Americi. Prvi film iz serijala je stigao 2002. godine sa 114,8 miliona dolara, što je rekord kojeg je oborio tek film "Pirati sa Kariba: Tajna škrinje" prošle godine sa 135,6 miliona dolara. "Spajdermen 2" je počeo da se prikazuje za vikend četvrtog jula 2004. godine i postavio rekord zarade za prvih šest dana sa 180,1 miliona dolara. Prva dva filma su ukupno zaradila 1,6 miliojardi dolara širom sveta, od čega polovinu u SAD.

"Spajdermen 3"" je imao budžet od 258 miliona dolara (prema saopštenju studija Kolumbija) ili 350 miliona dolara prema izvorima iz Holivuda. Prve ocene kritike nisu suviše očarane filmom, pa ga je Los Anđeles Tajms opisao kao "nezgrapan i dosadan", a londonski Tajms kao "ispoliranih par sati fantazijske zabave". Ipak, prema sajtu Rotten Tomatoes, na kojem objedinjavaju sve kritike, film ima 71% pozitivnih ocena.

 

03.05.2007.
AZIJSKI HORORI NEZAUSTAVLJIVO STIŽU
festival

U italijanskom gradu Udinama prošle nedelje je bio održan deveti po redu Festival dalekoistočnih ostvarenja, na kojem se, između ostalog, razgovaralo i o budućnosti horor žanra. Ono što je evidentno svima je to da je u protekloj deceniji azijska kinematografija postavila standarde za horor žanr i sada sve više filmova koji su inspiraciju našli u azijskim hororima stiže u u bioskope širom sveta. Holivud postaje jedan od velikih "potrošača" svežih ideja koje stižu iz Azije - posle rimejkova filmova kao što su "The Ring" i "The Grudge" (sa zaradom od preko 100 miliona dolara) publika će u narednih godinu dana videti još sličnih ostvarenja. Iz losanđeleskih studija stižu nove verzija filmova "Oxide" i Deni Pangov šoker "The Eye", a prava na rimejk se sada obezbeđuju gotovo odmah po izlasku nekog azijskog horora.

"Mi snimamo filmove za naše ljude, ali zato oni i izgledaju originalno ljudima iz inostranstva. U Tajlandu, a i u Aziji, horor filmovi su daleko više od priči o duhovima. Oni često govore o stvarima za koje mislimo da su stvarne", kaže Genvai Thongdenok iz Tajlanda koji je producirao film "13-Beloved".

Prikazivanje azijskih horor filmova na festivalu u Udinama ima dugu tradiciju, a tokom ovogodišnjeg desetodnevnog izdanja publika je ispunila sale do poslednjeg mesta i gledala "The Slit-Mouthed Woman" (Japan), "13-Beloved", "The Unseeable" i "Dorm" (Tajland), "Roommates" (Južna Koreja), "Sukob" (Filipini) i "Cheremeni" (Malezija).
"Ovi filmovi nisu pravljeni za međunarodnu publiku, ali je fantastično kada dođete i vidite da ih i strana publika prihvata", kaže glumica Siraphan Vatanajinda koje glumi u filmu "The Unseealbe"".

Širina ideja u azijskoj horor tradiciji je jedan od razloga zašto upravo ovaj žanr lako prevazilazi kulturne razlike. Za njihovo snimanje ne postoji jedinstvena formula, sineasti u njih ubacuju "sve i svašta" jer moraju da se obrate i najširim slojevima svoje publike. Inače, sama priroda horor žanra omogućava filmadžijama da testiraju sebe sa širokim opsegom tehnika.

Interesantna je i priča o malezijskoj filmskoj industriji koja je "nova i mala" priča Zarina Abudla, reditelj filma "Cheremin". Vlada obezbeđuje pomoć ali proizvod mora da bude komercijalan, što horor filmovi i jesu. Stoga, svake dve nedelje u Maleziji po jedan horor film ulazi u bioskope.

03.05.2007.
STILIZOVANI VAMPIRSKI TRILER NA TRAJBEKI
film

Mnogi su bili iznenađeni kada su videli da je na Trajbeka njujorškom festivalu u program uvršten "Rise: Blood Hunter", horor film koji spada u kategoriju onih za koje se čak ni ne organizuju projekcije za novinare. Zapravo ovde je reč o stilizovanom vampirskom trileru u kojem glavnu ulogu ima Lusi Liu. Ona glumi novinarku koja postaje žrtva vampira, a onda se vraća iz mrtvih kako bi pronašla članove sekte koji su je ubili.

Iako film donosi očekivano zadovoljstvo koje pružaju B-ostvarenja, ipak je ovde sve to unapređeno radom reditelja Sebastijana Gutiereza (koji je i napisao scneario), kao i odličnom postavom u kojoj su Majkl Čiklis, Džejms D'Arsi i Karla Gugino, a kameo ulogu ima i Robert Forster. Film u redovnu bioskopsku distribuciju stiže 1. juna.

03.05.2007.
BRAJAN SINGER RADI NA PRIČI NASTAVKA "POVRATAK SUPERMENA"
reditelj

Džon Piters, producent filma "Povratak Supermena", kaže da reditelj ovog ostvarenja Brajan Singer radi na očekivanom nastavku, kojeg će snimati pošto okonča svoj naredni projekat sa temom Drugog svetskog rata. "Trenutno Brajan Singer piše priču koja bi trebalo da bude pretočena u scenario do kraja godine. Što bi značilo da bi sa pretprodukcijom mogli da startujemo u januaru ili februaru", rekao je Piters.

Nastavak će krenuti tamo gde se prvi film, koji je zaradio 391 milion dolar u svetu, završio. "I drugi film će nam dozvoliti da pokažemo stvari koje publika još nije videla", najavio je Piters.

02.05.2007.
"SPAJDERMEN 3" POČEO DA OBARA REKORDE
film

Film "Spajdermen 3" je debitovao 1. maja na azijskom tržištu i postavio rekorde u svakoj od osam zemalja gde je počeo da se prikazuje. Prema prvim procenama iz Sonija, za 1. maj, novi Spajdermen je zaradio 415 miliona jena (3,47 miliona dolara) u Japanu što je bolji rezultat od starta "Spajdermena 2" koji je imao 410 miliona jena, kao i od prvog dela koji je 2004. godine zaradio 347 miliona jena prvog dana prikazivanja u zemlji izlazežeg sunca. U Koreji je prvog dana zarađeno 3,2 milijardi vona (3,44 miliona dolara) čime je nadmašen drugi deo filmske priče, a u Hong Kongu je zabeležen rekord po zaradi svih vremena sa 7,5 miliona honkonških dolara (958.984 dolara) čime je nadmašen rezultat prethodnog rekordera, filma "Kung Fu Hustle". Na Filipinima su bioskopi bili krcati, a ponegde je bilo i više ljudi nego što ima stolica, ali prvi rezultati još nisu poznati.

U utorak je treći deo priče o Čoveku-pauku počeo da se prikazuje u desetak zemalja, među kojima su Japan, Francuska, Nemačka, Italija i Južna Koreja, 2. maja je debitovao u osam zemalja (među kojima je i Srbija), a od 3. maja će se početi sa projekcijama u još 30 zemalja među kojima su Kina, Australija i Rusija. Konačno, 4. maja film stiže u još 30 zemalja i 4.253 američkih bioskopa - što je najveći broj sala svih vremena za neki film koji dospeva na teritoriju Severne Amerike.

 

02.05.2007.
"300" I "PIRATI SA KARBIBA 2" SA MTV NOMINACIJAMA
nagrada

Objavljene su nominacije za MTV filmske nagrade, a u trci za "Zlatnu kokicu" i to za najbolje glumačko ostvarenje, našli su se i Kira Najtli ("Pirati sa Kariba: Tajna škrinje") i Džerard Batler ("300").

Od filmova najviše nominacija ima "300" (pet), a potom sledi "Pirati sa Kariba: Tajna škrinje" (četiri). Saša Baron Koen ("Borat") ima tri nominacije - komičar, najbolja filmska tuča i najbolji poljubac.

02.05.2007.
"GRINDHOUSE" PODELJEN NA DVA FILMA U VELIKOJ BRITANIJI
film

Dvostruko ostvarenje Kventina Tarantina i Roberta Rodrigeza "Grindhouse" će ući u britanske bioskope kao dva posebna filma. Ovo je promena originalnog plana prema kojem je "Grindhouse" trebao da se prikazuje kao jedan film u Velikoj Britaniji i Australiji, a u ostalim zemljama da idu odvojeno - "Death Proof" (Tarantino) i "Planet Terror" (Rodrigez). Tako će "Death Proof" ući u bioskope 21. spetembra, dok još nije određen termin početka prikazivanja filma "Planet Terror".

02.05.2007.
ARONOFSKI RAZVIJA SCENARIO O NOEVOJ BARCI I POTOPU
reditelj

Britanska novina Guardian otkriva da je reditelj Daren Aronofski u pripremama biblijskog epskog filma koji će biti verzija priče o Noevoj barci i potopu. On je već napisao nekoliko verzija scenarija.

Sama priča o ovom projektu datira iz vremena kada je Aronofski imao samo 13 godina. Tada je pobedio na takmičenju Ujedinjenih nacija, dok je išao u štkolu na Menheten Biču (Bruklin). Napisao je svoju prvu pesmu o kraju sveta viđenom očima Noa. "Ta priča me je od tada zaintrigirala", kaže sada Aronofski.

Scenario koji piše nije konvencionalni biblijski ep. "Noe je bila prva osoba koja je posadila vinograd, pila vino i napila se. Ima to u Bibliji. To je bila jedna od prvih stvari koje je uradio kada je stigao na kopno. Dešavala se tu i osećanja krivice preživelog. On je mračana, komplikovan lik", zaključuje Aronofski.

01.05.2007.
"THE REAPING" NA PETOM MESTU NAJGLEDANIJIH U SVETU
film

Na listi najgledanijih filmova u svetu (bez Severne Amerike) peto mesto je pripalo horor ostvarenju "The Reaping" sa Hilari Svonk koje je zaradiolo 4,1 milion dolara iz 47 zemalja (ukupno 26,9). Najbolji start od noviteta imao je "Next"" sa 4 miliona dolara iz 15 zemalja.

Mnogo življe će biti već od ove nedelje pošto u 16 zemalja stiže "Spajdermen 3", među kojima su Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Koreja. "Šrek Treći" započinje svoj međunarodni život 17. maja u Rusiji i Ukrajini, a od 25. maja će se prikazivati "Pirati sa Kariba: Na kraju sveta".

 

01.05.2007.
POSLEDNJI LET INŽENJERA SKOTIJA
glumac

Više od stotinu ljudi pratilo je u subotu poslepodne u svemirskoj bazi "Spejsport Amerika" u Nju Meksiku lansiranje rakete "Spacelott XL", u kojoj su bili posmrtni ostaci glumca Džejmsa Djuana, junaka kultne naučnofantastične serije "Zvezdane staze".

Osim porodice i prijatelja, Djuanu, odnosno inženjeru Montgomeriju Skotu na svemirskom brodu U.S.S. Enterprajz, poslednju počast odali su i brojni obožavatelji iz svih krajeva Amerike. Tako je glumcu, koji je umro od Parkinsonove bolesti 2005. u starosti od 85 godina, napokon ispunjena poslednja želja - da njegov pepeo bude rasut po svemiru. Iako je glumčeva želja trebalo da bude ispunjena nekoliko meseci nakon smrti, lansiranje rakete u kalifornijskoj svemirskoj bazi nije uspelo zbog tehničkih poteškoća.

Ko je zapravo bio Džejms Djuan? Glumac koji je odigrao više od 40 uloga, što televizijskih, što filmskih, svetsku je slavu doživeo upravo ulogom glavnog inženjers, veselog i sklonog dobrom viskiju, Montgomerija Skota, jedne od ključnih figura u kultnom serijalu o letelici Enterprajz.

U "Star Trek" ušao je davne 1966. godine, igrao je u prvih sedam filmova, kao i u jednoj epizodi "The Next Generation". Publika ga je u ulozi Skotija poslednji put videla 1994. godine.

Njegov život, kažu, uvek je bio povezan sa serijom, pa je zanimljivo pomenuti da je 1984. godine pridoneo stvaranju čuvenog klingonskog jezika.

 

01.05.2007.
MODERNA BAJKA KOJA OŽIVLJAVA MRAČNE APSEKTE KAPRINIH FILMOVA
knjiga

Geri Braunbek je napisao roman "Prodigal Blues" koji je ovogodišnji finalist Brem Stoker nagrade, koja se dodeljuje za najbolja horor ostvarenja. On sam kaže da je njegova knjiga zapravo pokušaj da se napiše moderna bajka koja oživljava mračne aspekte filmova Frenka Kapre. "Tu ima hororističnih stvari, ali se ne fokusiram na bol i mučenje koje trpe likovi već na same likove i to kako protagonista biva preplašen", kaže pisac.

Priča prati čoveka koji putuje kolima između Kanzasa i Ohaja, i kojeg će oteti grupa dece koja beži od čoveka koji ih je držao utamničene godinama. Pošto im je svima unakazio lica njima je potreban neko sa "normalnim" licem kako bi se uz pomoć njega vratili kućama.

Sa emotivne tačke "Prodigal Blues" je bio najteži roman za pisanje, priznaje Braunbek. "Ja verujem da ako ste pisac mračne fikcije onda morate da uronite ne samo u najmračnije aspekte straha, već i očaja, usamljenosti, tuge i duhovnih i psiholoških patnji nakon gubitka. Ako niste spremni da krenete na ta mesta, onda mi se čini da ne bi trebalo ni da pokušavate da pišete takvu prozu. Da bi ste pisali horor potrebno je da više kopate u dubinu, nego u širinu. Silina unutrašnjih sukoba likova i njihova patnja je ono što horor daju snagu - sve drugo je kasapljenje i šok", zaključuje Geri Braunbek.

 

01.05.2007.
APOKALIPTIČKI DNEVNIK TINEJDŽERKE
knjiga

Spiateljica Suzan Bet Fefer je poznata po radovima koji su namenjeni mlađoj publici, a njen roman "Life as We Know" je jedan od najboljih prošlogodišnjih radova iz SF ili fentezi žanra namenjenih mladima. U njemu je spisateljica predsatvila seriju dnevnih zabeleški jedne tinejdžerke koja živi u vreme apokaliptičnih događaja. Naime, u njenoj knjizi meteor je pogodio Mesec i približio ga Zemlji, sa katastrofalnim posledicama.

"Veliki plimni talasi su pobili milione ljudi, sve naftne platforme su uništene. Zemljotresi su uništili infrastrukturu u Americi, a vulkani su izbacili toliko pepela i prašine u atmosferu da je svet dospeo u nuklearnu zimu", objavšnjava autorka svet u kojem živi njena glavna junakinja Miranda.

Iako ona nije direktno pogođena poplavama, zemljotresima ili aktivnošću vulkana, njen svet se konstantno smanjuje da bi na kraju bila, sa majkom i braćom, ograničena samo na jednu sobu koju mogu da greju. Ona će shvatiti da troje od njih moraju da umru kako bi jedan preživeo. Njena spremnost da se žrtvuje dokazuje kako je odrasla u zrelu osobu, kroz sve užase koji je njen život postao.

Feferova je ideju za roman dobila nakon što je odgledala film "Meteor" (1979). "Počela sam da razmišljam kako bi ljudi, ako bi došlo do kraja sveta, najviše zapravo izgubili decu. Onda sam počela da pišem, i znala sam od početka da u mom romanu ljudi neće biti krivi ali neće imati nikakvu šansu da spreče katastrofu", kaže spisateljica koja je morala mnogo da radi na logici posledica katastrofe - kako pronaći hranu, kako dobiti svetlost bez struje, kako se zabaviti ali i ostati ugrejan i čist.